Αγροτοδικεία: Κωλύματα και νομικά παραθυράκια υπέρ των αγροτών

Αγροτοδικεία: Κωλύματα και νομικά παραθυράκια υπέρ των αγροτών
-Διαφήμιση-
Delegate

Σε δυο βάρκες για τα αγροτοδικεία και παράθυρο αμνήστευσης υπό όρους, για να μην τρέχουν τους αγρότες στα δικαστήρια, άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.  

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης γιατί σέρνονται οι αγρότες στα δικαστήρια, ακόμη και για τις φετινές κινητοποιήσεις, παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με αγροτοσυνδικαλιστές από την Πανελλαδική Συντονιστική Αγροτικών Μπλόκων, είχε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις.

Εξήγησε πως έχουν προγραμματιστεί δίκες και για προηγούμενες και για τωρινές κινητοποιήσεις και μάλιστα δικαστήρια επίκεινται στις 15 Ιουνίου, στον κάμπο της Θεσσαλίας . Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αττικής επεσήμανε πως ενώ είχαν κατατεθεί σχετικές τροπολογίες από πλευράς του κόμματός του, για τα αγροτοδικεία, δεν έγιναν δεκτές.

-Διαφήμιση-

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως μειώθηκε η ποινή για την παρακώλυση συγκοινωνιών, δηλαδή το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα, που ήταν ο βασικός λόγος που σύρονταν οι αγρότες στα δικαστήρια, και πλέον με κάποιες διατάξεις αφήνεται περιθώριο στο δικαστήριο για να απαλλάξει τους κατηγορούμενους (σ.σ. επειδή δεν υπήρξε δόλος).

Σημείωσε πως υπάρχουν νομικά κωλύματα και δεν μπορεί να παύσει να υπάρχει το άρθρο ούτε να δημιουργηθεί φωτογραφική επέμβαση, αλλά πρέπει να είναι συνταγματικά και τεχνικά τεκμηριωμένη. Εμμέσως πλην σαφώς εξήγησε πως ο δικαστής μπορεί να πατήσει και στο «δικαίωμα συνάθροισης».

Σημείωσε πως η Βουλή μπορεί να εξετάσει το ζήτημα της παραγραφής υπό τους όρους, που θέτουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τόνισε ωστόσο ότι ο μόνος τρόπος απαλλαγής είναι η αμνηστία , που έχει άλλους όρους κι εφ’ όσον έχει περάσει αρκετό διάστημα.

Άννα Στεργίου