Αγχίαλος: Ένας αιώνας παράδοσης για κρασία και τσίπουρα

Αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη τη Β. Ελλάδα παραπάνω από μισό αιώνα

Αγχίαλος: Ένας αιώνας παράδοσης για κρασία και τσίπουρα

Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, οι δρόμοι του κρασιού της Μακεδονίας συναντούν το προσφυγικό χωριό της Αγχιάλου. Για πάνω από έναν αιώνα, η παράδοση της αμπελουργίας και της οινοποίησης τηρείται με ευλάβεια από τους κατοίκους περιοχής, κάνοντας τα κρασιά και το τσίπουρό της ονομαστά σε όλη την Ελλάδα.

Η δυναμική παρουσία της καταγράφεται από την έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων που ξεπερνά τα 1.500 στρέμματα, αλλά και τις πανελλαδικές πρωτιές της στον τομέα αυτόν. «Στην περιοχή υπάρχουν και λειτουργούν 17 μικρές μονάδες, που είναι οι περισσότερες οινοποιητικές μονάδες στην Ελλάδα σε σχέση με τον πληθυσμό και τα περισσότερα εν λειτουργία αποστακτήρια (καζάνια) στη χώρα που φτάνουν τα 60», τονίζει ο αμπελοοινοπαραγωγός και ιδιοκτήτης μίας από τις 17 μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή, Βασίλης Παπαγρηγορίου, ο οποίος είναι και γενικός γραμματέας Αμπελουργών και Αμβυκούχων Ελλάδας.

Τρίτη γενιά στην παραγωγή κρασιών και του παραδοσιακού τσίπουρου, ο κ. Παπαγρηγορίου αναφέρει πως «όταν ήρθαν οι πρόσφυγες, αντί να κουβαλούν τα υπάρχοντά τους, έφεραν από την πατρίδα στον Εύξεινο Πόντο ξύλινα βαρέλια και κληματόβεργες, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο αμπελώνα στην Ελλάδα, 7.500 στρεμμάτων και τον πρώτο Συνεταιρισμό Εμβολιαστήριο Κλημάτων».

  • Κύρια δραστηριότητα των κατοίκων είναι η αμπελουργία και η οινοποίηση.
  • Περίπου 60 οικογένειες συνεχίζουν την παράδοση, καλλιεργώντας 1.500 στρέμματα αμπέλια διαφόρων ποικιλιών.
  • Λειτουργούν 17 μικρές οινοποιητικές μονάδες.
  • Υπάρχουν 60 εν λειτουργία αποστακτήρια, τα περισσότερα, σε αριθμό, στη χώρα.
  • Η 1η Γιορτή Κρασιού Αγχιάλου πραγματοποιήθηκε πριν από 61 χρόνια και συνδέεται μέχρι σήμερα με τη ΔΕΘ.