Η αιγοπροβατοτροφία και η φέτα

γράφει ο Νίκος Λάππας

nikos-lappas

Το πρόγραμμα προώθησης της φέτας στις αγορές του εξωτερικού και η παραίτηση της διοίκησης του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» αποτέλεσαν σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας που διανύουμε.

Κάποιες πρώτες παρατηρήσεις είναι οι εξής:

Πρώτον, όπως αποκαλύπτει στο τελευταίο της φύλλο η «ΥΧ», η λύση φαίνεται ότι θα προέλθει από τις Βρυξέλλες, καθώς αναγνωρίζεται ο μάλλον τυπικός χαρακτήρας της καθυστέρησης και οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν.

Δεύτερον, άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της εταιρείας που έχασε το εν λόγω πρόγραμμα, για το εάν τελικά θα καταθέσει προσφυγή και οι επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια κίνηση.

Έκκληση ΣΕΚ στα μέλη του να μην υπογράφουν τις υπεύθυνες δηλώσεις για τη Διεπαγγελματική ΦέταςΤρίτον, τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΟ δείχνουν τα μεγάλα προβλήματα λειτουργικότητας του ελληνικού κράτους και γιατί συχνά αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Τέταρτον, πολλά από όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού ΑΑΤ και των γενικών γραμματέων την Τετάρτη, περισσότερο δημιουργούν ερωτήματα παρά δίνουν απαντήσεις. Αφενός γιατί ήταν μέτρα που έχουν ειπωθεί κατά το παρελθόν, χωρίς ωστόσο να έχουν εφαρμοστεί, και αφετέρου για τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζουν κρίσιμα ζητήματα. Για παράδειγμα, οι αναφορές ενός εκ των γενικών γραμματέων, ότι «οι συσπειρώσεις που εμφανίζονται στον αγροτικό χώρο» είναι οι κατάλληλοι οργανισμοί να εφαρμόσουν συστήματα αυτοελέγχου, να ομαλοποιήσουν την αγορά, να αποτρέψουν τις στρεβλώσεις της και να αντιμετωπίσουν απόπειρες δημιουργίας τεχνητών κρίσεων, είναι τουλάχιστον ανεδαφικές και δείχνουν να αγνοούν τα όσα συμβαίνουν σε έναν παραγωγικό τομέα με συμβολή πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.

Και, δυστυχώς, όλα αυτά γίνονται μία περίοδο κατά την οποία η αιγοπροβατοτροφία καταρρέει, μία περίοδο που κάποιοι φαίνεται να μην επιθυμούν ούτε την ελάχιστη συνεννόηση, όπως θα ήταν η δημιουργία της διεπαγγελματικής φέτας.