Αισθητήρες προβλέπουν τον «οίστρο» και τη στιγμή του τοκετού των αγελάδων

Οι δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν στους αγελαδοτρόφους οι αισθητήρες που εφαρμόζονται στα ζώα μιας κτηνοτροφικής μονάδας παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο για τα μηρυκαστικά, που διοργάνωσε ο Γαλλικός Όμιλος για την υγεία και τη διατροφή των ζώων CCPA.

Η Mariska van der Voort, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Wageningen της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έδωσε δύο παραδείγματα χρήσης αισθητήρων στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, που αφορούν την αυτοματοποιημένη ανίχνευση οίστρου των ζώων, καθώς και της πρόβλεψης της στιγμής του τοκετού.

«Η αυτόματη ανίχνευση οίστρου έχει αποδειχθεί επιτυχής», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Van der Voort και πρόσθεσε ότι «ο αισθητήρας που προσαρμόζεται στο πόδι, στο κολάρο ή στο αφτί του ζώου και, στη συνέχεια, συνδέεται με ειδικό λογισμικό δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να παρατηρεί τη συμπεριφορά του ζώου και να επιτυγχάνει καλύτερη διαχείριση της μονάδας του». Όπως εκτιμά η Ολλανδή ερευνήτρια, αν και το κόστος εγκατάστασης ενός συστήματος αισθητήρων μπορεί να είναι υψηλό, «ο παραγωγός μπορεί να επωφεληθεί έως και με 2.827 ευρώ ανά ζώο τον χρόνο».

Τέλος, εκτιμά πως οι αισθητήρες μπορούν «να προβλέψουν τόσο τη στιγμή του τοκετού όσο και να ενισχύσουν την αναπαραγωγή, τη συμπεριφορά, την υγεία και την αποδοτικότητα των ζώων».