Αιθέριο έλαιο και αποσταγμένο νερό από την «Kritamos»

Η μονάδα παραγωγής κρίταμου στη Χαλκιδική που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τη μεταποίησή του

Η μονάδα παραγωγής κρίταμου στη Χαλκιδική που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τη μεταποίησή του
-Διαφήμιση-
Delegate

Ελιές γεμιστές με κρίταμο, φυσικό θαλασσινό αλάτι με κρίταμο, αλλά και αιθέριο έλαιο και αποσταγμένο νερό του γνωστού από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες φυτού είναι ορισμένοι μόνο κωδικοί της πρότυπης μονάδας παραγωγής, αλλά και μεταποίησης κρίταμου, που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στα Ψακούδια Χαλκιδικής.

Με έκταση 20 στρεμμάτων και άλλα 10 σε αναμονή για την ερχόμενη άνοιξη, ο Χρήστος Οικονομούδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Kritamos», καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια βιολογικά, θερμοκηπιακά και σε πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον κρίταμο ποικιλίας Χαλκιδικής. «Είναι εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη καλλιέργεια στις καιρικές συνθήκες, καθώς το φυτό σαπίζει γρήγορα», λέει ο κ. Οικονομούδης. Τα προϊόντα που παράγει, επίσης, είναι κρίταμος με γεύση καυτερής πιπεριάς, ελιάς ή σκόρδου.

Καινοτομία, όμως, αποτελούν το αποσταγμένο νερό και το αιθέριο έλαιο κρίταμου. «Το αποσταγμένο νερό είναι η πρώτη απόσταξη του καζανιού προτού γίνει ο διαχωρισμός του για αιθέριο έλαιο», τονίζει ο κ. Οικονομούδης. Στον έναν τόνο βγάζουμε 150 κιλά νερό, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρήση του αυτή έχει μια ευρύτατη γκάμα, από τη μαγειρική μέχρι την παραγωγή σαπουνιού. Αφού γίνει η πρώτη απόσταση, στη συνέχεια παράγεται αιθέριο έλαιο διπλής απόσταξης με ατμό.»

-Διαφήμιση-
Delegate

kritamos-aitheraia-elaia-nero

Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία φυσικών καλλυντικών και, μάλιστα, ο κ. Οικονομούδης βρίσκεται σε φάση συζητήσεων με μεγάλες εταιρείες σχετικά με το σε ποιες σειρές καλλυντικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ο κρίταμος έχει ιδιαίτερη γεύση. Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως ιώδιο, βιταμίνες E, C, K, καθώς και μεταλλικά άλατα. Επίσης, είναι πλούσιος σε υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικές ουσίες και σε λιπαρά Ω – 3.