Αιτία πολέμου για τους Ηλείους η επέκταση της διώρυγας Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα

Αιτία πολέμου για τους Ηλείους η επέκταση της διώρυγας Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα

Τις έντονες αντιδράσεις των προέδρων όλων των ΤΟΕΒ του Κάμπου Ηλείας, αλλά και τοπικών βουλευτών έχει προκαλέσει το θέμα της επέκτασης της κεντρικής διώρυγας από το φράγμα Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα, με σκοπό να αρδευτούν αγροτικές εκτάσεις της περιοχής.

Όπως υποστηρίζουν, η σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για την ανάθεση ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων μελετών του έργου «Επέκταση κεντρικής διώρυγας Πηνειού για την άρδευση εκτάσεων στην περιοχή δυτικής Αχαΐας», συνιστά αυθαίρετη ενέργεια που γίνεται εις βάρος της Ηλείας.

Ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας επισημαίνει μεταξύ άλλων πως το φράγμα είναι ένα με συμμέτοχους όλους τους Δήμους, Ήλιδας, Πηνειού, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δύμης, και η μελέτη πρέπει να είναι μία και ενιαία. «Δεν πρέπει να προχωρήσουμε με αποσπασματικές μελέτες, πράγμα που είναι τεχνικά λάθος και πολιτικά επικίνδυνο, αφού μόνον τριβές θα δημιουργήσει, και θα παραπέμψει τελικά το θέμα στις καλένδες. Γιατί το νερό ξεκινάει από την πηγή και πάει παρακάτω. Εκτός κι αν βρίσκει κάποιος σωστό και δίκαιο να ποτίζονται τα χωράφια στην Αχαΐα, ενώ στο Συμίζα, την Αετοράχη, το Κέντρο και τον Άγιο Ηλία να μένουν απότιστα και να περιμένουν το νερό! Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση άμεσα σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων, Δήμων, Περιφέρειας και Υπουργείου», τόνισε ο κ. Μπαλαούρας.

Από την πλευρά του ο  βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ Κώστας Τζαβάρας  υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επεμβαίνει με διαδικασίες που παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία στο φράγμα Πηνειού και κατασκευάζει διώρυγα άρδευσης του κάμπου της Δυτ. Αχαΐας τη στιγμή που ο ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία κάμπος της Βουπρασίαςτης Ηλείας παραμένει χωρίς άρδευση από το ηλειακό φράγμα.» 
Ο κ. Τζαβάρας μάλιστα υποστήριξε ότι «απαιτείται η διενέργεια άμεσης προκαταρκτικής εξέτασης από τον Εισαγγελέα Αμαλιάδας για να διερευνηθεί η απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τονίζει ότι δεν θα πρέπει να αδικηθεί η μια περιοχή έναντι της άλλης αλλά μέσα από έργα και παρεμβάσεις να επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού και μέσα από αυτή να διευκολυνθούν περισσότερες περιοχές έτσι ώστε να έχουν αναπτυξιακό σχέδιο στην αγροτική οικονομία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος με γραπτή του δήλωση αναρωτιέται εάν περισσεύει το νερό στην Ηλεία.

«Η απάντηση χρειάζεται σοβαρή επιστημονική και τεχνική τεκμηρίωση που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, για τους παρακάτω λόγους:

  1. Δεν έχει εκπονηθεί υδρολογική μελέτη με επικαιροποιημένα στοιχεία που να αποδεικνύουν την επάρκεια του νερού της Ηλείας.
  2. Δεν έχει προηγηθεί εκσυγχρονισμός και βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου που θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες του νερού, οι οποίες σήμερα είναι της τάξης του 35—40%.Η υπάρχουσα ώριμη μελέτη υπογειοποίησης του δικτύου του Νομού πρέπει να ενταχθεί, όπως έχουμε ζητήσει, στο τομεακό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας για χρηματοδότηση: προϋπολογισμός 65 εκ ευρώ.
  3. Πρέπει πρωτίστως να γίνει η επέκταση του δικτύου στον τέως Δήμο Βουπρασίας.
  4. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εκπόνηση της μελέτης συντήρησης, βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του φράγματος Πηνειού, την οποία έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Υποδομών και θα χρηματοδοτηθεί άμεσα από το Π.Δ.Ε. 2017.

Όλα τα παραπάνω και η εκπλήρωση αυτών αποτελούν τις προϋποθέσεις για να συζητηθεί, σχεδιαστεί και υλοποιηθεί οποιοδήποτε έργο τέτοιου μεγέθους και σοβαρότητας, όπως αυτό που αφορά στην  επέκταση της διώρυγας για την άρδευση της Δυτικής Αχαΐας. Σε αυτή την ορθή κατεύθυνση κινούνται και δύο ομόφωνες αποφάσεις του 2007 και του 2008 του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ηλείας. Άλλωστε όταν αφαιρείς πόρους από μία περιοχή πρέπει να τους αναπληρώνεις αναλόγως για να υφίσταται φυσική αλλά και πολιτική ισορροπία».

 «Κόκκινο» πανί

Η σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη και αναρτήθηκε στην Διαύγεια η υπ’ αριθμ. ΔΑΕΕ/οικ.909/Φ. Τ.Σ.Ε.2017. Σύμφωνα με αυτήν προκηρύσσεται η ανάθεση ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων μελετών του έργου «Επέκταση κεντρικής διώρυγας Πηνειού για την άρδευση εκτάσεων στην περιοχή δυτικής Αχαΐας», ύψους 32 εκατομμύριων ευρώ, το οποίο αποφασίστηκε να εκτελεστεί ως τομεακό έργο του υπουργείου Υποδομών.