Αιτωλ/νία: Νοοτροπία στην κατεύθυνση της αειφορίας “χτίζει” το ΚΠΕ Θέρμου

kpe-thermou1

Τις βάσεις για τη θεμελίωση μιας νέας νοοτροπίας όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων μέσω των αρχών της αειφορίας επιχειρεί να θέσει το ΚΠΕ Θέρμου, σε συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Μαζί προγραμμάτισαν διήμερο σεμινάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», που μακροπρόθεσμα επιδιώκει να φέρει νέα ήθη στην ελληνική ύπαιθρο.

Πιο συγκεκριμένα, το σεμινάριο αποσκοπεί στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στη φιλοσοφία, το περιεχόμενο, τη διαδικασία και τις μεθόδους υλοποίησης προγραμμάτων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης για την αειφορία, με θέμα: «Σύγχρονες Διδακτικές Προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία-Διαχείριση Υγρών Απoβλήτων». Μέσω των εργασιών του, οι συμμετέχοντες αναμένεται να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες και γνώσεις που αφορούν στην υλοποίηση ενός περιβαλλοντικού προγράμματος στην τάξη, τόσο σε θεσμικό όσο και σε πρακτικό πλαίσιο, με έμφαση στην απόκτηση θεωρητικής και βιωματικής διδακτικής μεθοδολογίας. Κάπως έτσι, θα μεταλαμπαδεύσουν στον μελλοντικό αγρότη τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, αλλά και τη διάθεση να ενσωματώσει φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, σε αγροτικές εργασίες όπως η άρδευση.

Αιτωλ/νία: Νοοτροπία στην κατεύθυνση της αειφορίας χτίζει το ΚΠΕ Θέρμου

Τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, είναι οι Εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Θέρμου, ενώ τη δεύτερη ημέρα οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν τα παρακάτω πεδία δραστηριοτήτων:

  • Λίμνη Τριχωνίδα (θέση Δογρή)
  • Εργαστήρια του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών (Αγρίνιο)

Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν συνολικά 50 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (25 από την Α/θμια και άλλοι 25 από τη Β/θμια). Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους δεν έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν αντίστοιχο σεμινάριο, αλλά και στους «ενεργούς» στο συγκεκριμένο πεδίο, εξού και από τους υπόλοιπους θα προηγηθούν εκείνοι που κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά έχουν αναλάβει την υλοποίηση προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Με την ολοκλήρωση της διήμερης επιμόρφωσης, όσοι παρακολουθήσουν ανελλιπώς το πρόγραμμα θα λάβουν βεβαίωση επιμόρφωσης και θα εγγραφούν στο μητρώο επιμορφωμένων στην περιβαλλοντική εκπαίδευση που τηρείται στο κέντρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή βοηθούν στο να αρθούν τυχόν αμφιβολίες για την εκπαιδευτική επάρκεια όσων καλούνται να διαμορφώσουν την αντίληψη και κατ’ επέκταση τη στάση των νέων μελών της κοινωνίας απέναντι σε λεπτά περιβαλλοντικά ζητήματα. Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η έκταση που λαμβάνουν αυτά, ταλανίζοντας την ελληνική περιφέρεια, η σημαντικότητα του εκπαιδευτικού έργου αυξάνεται σημαντικά.