Αιτωλοακαρνανία: Επίσημη πρεμιέρα για την ΑΜΦΙΓΑΛ

Την Δευτέρα μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο παρασκευής φέτας

Αιτωλοακαρνανία: Επίσημη πρεμιέρα για την ΑΜΦΙΓΑΛ

της Τάνια Γεωργιοπούλου

«Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα brand που να έχει αναφορά στην Αιτωλοακαρνανία. Είμαστε ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός νομός και δεν έχουμε ένα “όνομα” στα τυριά», απαντά σχεδόν αυτόματα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου», Θωμάς Κουτσουπιάς, στην ερώτηση γιατί στήθηκε η ΑΜΦΙΓΑΛ. Το εργοστάσιο παρασκευής φέτας και σκληρών τυριών του ΑΣ, που ξεκίνησε ως ιδέα το 2007 και πέρασε πολλά σκαμπανεβάσματα έως ότου γίνει πραγματικότητα, θα ξεκινήσει να λειτουργεί επισήμως τη Δευτέρα. Αρχικά με δοκιμές στην παρασκευή τυριών και από Σεπτέμβρη σε πλήρη λειτουργία, που σημαίνει γάλα από 1.500 παραγωγούς του νομού, όπως είναι ο στόχος. «Θέλουμε να απορροφήσουμε το γάλα που φεύγει εκτός νομού. Σε όλη την Αιτωλοακαρνανία έχουμε 1.200.000 αιγοπρόβατα, είμαστε ο νομός με το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στη χώρα. Στην ΑΜΦΙΓΑΛ σε πλήρη δυναμικότητα θα μπορούμε να πάρουμε και να επεξεργαστούμε το 20% του γάλακτος που παράγεται. Δεν θέλουμε να κλείσουμε τα τυροκομεία του νομού, αλλά να στηρίξουμε την κτηνοτροφική παραγωγή. Μάλιστα, ελπίζουμε να συμπαρασύρουμε και άλλους να κάνουν επενδύσεις».

Μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ του 2014 που αποδέσμευσε την επιδότηση από την παραγωγή, ορίζοντας την ενιαία ενίσχυση ανεξάρτητα το είδος της παραγωγής, πολλοί αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία το… γύρισαν στη κτηνοτροφία. «Στα ημιορεινά κάποιοι που καλλιεργούσαν καπνά και είχαν και τρία πρόβατα για το σπίτι τους, παράτησαν τον καπνό και τώρα έχουν ζώα. Επίσης φτιάχτηκαν πολλές σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες στους κάμπους του Αγρινίου και του Μεσολογγίου. Από τους 20.000 ανθρώπους που παίρνουν την ενιαία ενίσχυση οι 6.500 είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι 4.000 κτηνοτρόφοι. Αυτό το δυναμικό θέλουμε να στηριχθεί και να αναπτυχθεί».

Η ΑΜΦΙΓΑΛ θα είναι ένας γίγαντας με ξύλινα πόδια αν δεν στηριχθεί στην ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης στην περιοχή, εξηγεί ο κ. Κουτσουπιάς. «Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να εξελίξουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Στην Ελλάδα, η μέση απόδοση γάλακτος είναι 130 κιλά το ζώο. θα μπορούσε να φθάσει τα 200 κιλά, αλλά χρειάζεται επιστημονική καθοδήγηση που μπορεί να προσφέρει η Ένωση Αγρινίου».

Γιατί θα πετύχετε εσείς εκεί που άλλες συνεταιριστικές βιομηχανίες απέτυχαν και σε καλύτερες συνθήκες; «Μα, ακριβώς γιατί οι συνθήκες είναι διαφορετικές». Η Ένωση Αγρινίου έχει καταφέρει πολλά, εξηγεί ο πρόεδρος και αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει πως να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τα προβλήματα. «Εμείς έχουμε το τελευταίο εργοστάσιο μηδικής στην Ελλάδα, έχουμε εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς και πολλά άλλα», λέει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «Ύπαιθρο Χώρα» που κυκλοφορεί