Η ακαρπία σε Πέλλα και Ημαθία στην Βουλή

Η ακαρπία σε Πέλλα και Ημαθία στην Βουλή
-Διαφήμιση-
Delegate

Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα της ακαρπίας σε Πέλλα και Ημαθία, έφερε στην Βουλή για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης. Την επίκαιρη Ερώτηση αναμένεται να την απαντήσει ο Υπουργός την Πέμπτη 12/5/2016.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«ΘΕΜΑ: Αποζημίωση των αγροτών για την μειωμένη παραγωγή σε όλες σχεδόν της δενδρώδεις καλλιέργειες Πέλλας και Ημαθίας 

-Διαφήμιση-

Όπως είναι ευρέως γνωστόν οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας είναι κατ΄εξοχήν αγροτικές με το συντριπτικό ποσοστό του εισοδήματος των κατοίκων τους να προέρχεται από την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Είναι παραγωγικοί Νομοί με δεντρώδεις, κυρίως, καλλιέργειες στους οποίους η ενιαία ενίσχυση ( όπως και οι άλλες ενισχύσεις) αποτελεί πολύ μικρό τμήμα του εισοδήματος των αγροτών. 

Γνωρίζετε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η παραγωγή στις περιφερειακές αυτές ενότητες έχει υποστεί σημαντική καταστροφή από καιρικά αίτια και φαινόμενα Την φετινή χρονιά παρατηρείται μειωμένη παραγωγή σε όλες σχεδόν τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία με συμπτώματα περιορισμένη καρπόδεση, αγονιμοποίητα άνθη, ατροφικοί καρποί που πέφτουν και άλλα. Παρατηρείται ακόμη έντονη ανομοιομορφία από περιοχή σε περιοχή, από χωράφι σε χωράφι ακόμη και στο ίδιο χωράφι σε διαφορετικές ποικιλίες. Ο ΕΛΓΑ ακόμη γνωρίζει ότι φέτος τις ημερομηνίες 26 και 28 Μαρτίου 2016 παρατηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός σε περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας και αργότερα έντονες χαλαζοπτώσεις. Ακόμη υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 71 του Νόμου 4235 αρ. φύλλου ΦΕΚ 32 της 11/02/2014 τροποποιή-θηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του Ν.3877/2010 με το εδάφιο ιγ. 

Επειδή το πρόβλημα τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας είναι πολύ μεγάλο και η τυχόν μη αποζημίωση των παραγωγών θα έχει καθοριστική επίπτωση στην οικονομία τους και στην οικονομία όλης της Πέλλας και Ημαθίας 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός 

1) Ποιες είναι οι ενέργειες που προτίθεται (τόσο ο ίδιος όσο και ο ΕΛΓΑ) να κάνει για την ανακούφιση των παραγωγών των περιοχών Πέλλας και Ημαθίας, από ποιες πηγές μπορεί να γίνει αυτό και ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτών των ενεργειών; 

Ο ερωτών βουλευτής 

Γιάννης Σηφάκης»