Αλ.Χαρίτσης: «Επενδύουμε στην Αγροδιατροφή, νέες τεχνολογίες, ανθρώπινο δυναμικό»

Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό των δράσεων

Α. Χαρίτσης: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία το πρώτο τρίμηνο του 2017

Σε αύξηση κονδυλίων προχωρά η κυβέρνηση και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της. Μέχρι το 2020 αναμένεται να πέσουν 20 δις ευρώ, στη χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία για τη μείωση των περιφερειακών ανισότητων, με στόχο την ανάπτυξη.

Αγροδιατροφή, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι μεταξύ άλλων από τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση για το νέο ΕΣΠΑ 2014-20 ενώ η απορρόφηση κονδυλίων κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί σε πολιτικό επίπεδο το γεγονός ότι  δεν περιλαμβάνονται οι λέξεις  «σύγκλιση» και «πολιτική συνοχή», γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον, αφήνοντας στον αέρα, χώρες της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας.  

Το γεγονός αυτό επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης κατά την κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιούνται αυτήν την ώρα και στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και την απορρόφηση των κονδυλίων, με αφορμή την επίσκεψη της Ρουμάνας επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου.  

«Δίνουμε έμφαση σε μία δυναμική και καινοτόμο μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε τομείς όπου η ελληνική οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, οι μεταφορές, η ενέργεια. Κυρίως όμως επενδύουμε στον πιο πολύτιμο παραγωγικό συντελεστή της χώρας μας, το ανθρώπινο δυναμικό, είπε ο κ.Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι πολλοί νέοι άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της κρίσης.

Εξήγησε πως δημιουργήθηκε «μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως το καινοτόμο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας που μοχλεύουν κατά πολύ τους διαθέσιμους πόρους ενισχύοντας σημαντικά περισσότερους δικαιούχους» ενώ τόνισε ότι παρέχονται για πρώτη φορά «μία σειρά από χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, στους υποψήφιους επενδυτές, όπως ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός, που επιτρέπουν την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων».

Αύξηση στις δράσεις

Σε ό, τι αφορά στους πόρους ανακοίνωσε αύξηση για μία ακόμη φορά του προϋπολογισμού για τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του ΕΠΑΝΕΚ. Πιο συγκεκριμένα:

  • Στη δράση «Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και για τον Α΄ Κύκλο ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 25 εκατ. ευρώ (από τα 62,3 στα 87 εκατ. ευρώ) και προστίθενται πάνω από 1000 ωφελούμενοι (από 2.444 σε 3.482).
  • Στη Δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» και για τον Ά Κύκλο ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 19 εκατ. ευρώ.
  • Στη Δράση «Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ» και για τον Ά Κύκλο, ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 112 εκατ. ευρώ (από 131,1 σε 243,3) και οι ωφελούμενοι κατά περίπου 2000 (από 2073 σε 397

Ο κ.Χαρίτσης υποστήριξε πως τα προγράμματα επιταχύνθηκαν και «η χώρα μας ήρθε πρώτη σε ποσοστό απορρόφησης πόρων (106,3%) σε ολόκληρη την Ένωση, αποσπώντας τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Επεσήμανε πως η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ (2014-2020), «ξεπερνάει το 56% (προσκλήσεις άνω των 10 δις. ευρώ) και ξεπεράσαμε κατά πολύ τον στόχο απορρόφησης του 7% για το 2016 που είχαμε θέσει από κοινού με την Επιτροπή, πράγμα που μεταφράζεται σε 1,6 δις. ευρώ κοινοτικών πόρων για την πραγματική οικονομία».

Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για το γεγονός ότι από τα προγραμματικά και κανονιστικά κείμενα της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020 έχουν εξαλειφθεί παντελώς οι λέξεις  «συνοχή» και «σύγκλιση», τη στιγμή που η πολιτική συνοχής  είναι στην ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ με το άρθρο 174 με στόχο τη «μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των περιφερειών και τον περιορισμό της υστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιφερειών».

Στο θέμα της «σύγκλισης» αναφέρθηκαν και νησιώτες βουλευτές της συμπολίτευσης: Δημήτρης Σεβαστάκης, Δημήτρης Γάκης, Νίκος Συρμαλένιος επέμειναν στην επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου, να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιών, που έχουν ξεχωριστές ανάγκες και για την αγροδιατροφή, την υγεία, την αυτοδιοίκηση αλλά αντιμετωπίζουν και το βαρύ φορτίο του προσφυγικού.

Η αντιπολίτευση για την περιφερειακή σύγκλιση

Από πλευράς της ΝΔ, ο εισηγητής Σταύρος Καλαφάτης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η σύγκλιση της Ελλάδος με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και η συμπόρευση της με τους στόχους, τις νέες στρατηγικές της Ε.Ε. για την έξυπνη εξειδίκευση και την χωρική ανάπτυξη, απαιτούν την ισχυρή βούληση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που δίνουν ώθηση στο επιχειρείν, στην προσέλκυση αλλά και στην υλοποίηση επενδύσεων χωρίς αναστολές, φραγμούς και φορολογικά, θεσμικά, ασφαλιστικά αντικίνητρα, τα οποία στη χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας».

Την ανάγκη να υπάρξει πραγματική περιφερειακή σύγκλιση επεσήμαναν και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων οι Χρήστος Κέλλας (ΝΔ) Γιώργος Αρβανιτίδης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Γιάννης Σαρίδης (Ένωσης Κεντρώων), ενώ τις έντονες διαφωνίες του με την πολιτική που χαράσσει η ΕΕ, εξέφρασε από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος κ.ά.