Τ. Αλεξιάδης: Από  2017 κι έπειτα βλέπουμε τι θα γίνει για το ΦΠΑ 24% στα ζώντα ζώα

Ξεπέρασαν τα 9 δις ευρώ οι απλήρωτοι φόροι από τις αρχές του 2016
-Διαφήμιση-
Delegate

Ανοιχτός στην άρση των στρεβλώσεων, που έχει δημιουργήσει ο ΦΠΑ 24% στα ζώντα ζώα από το 2017 αλλά χωρίς να δεσμεύεται για τις όποιες αλλαγές, φάνηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε στη Βουλή κατόπιν επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτας Βράντζα , η οποία εξήγησε ότι ο ΦΠΑ 24% στα ζώντα ζώα έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλες στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, διότι το εισαγόμενο κρέας με 13% ΦΠΑ έχει ως αποτέλεσμα να πιέζεται ασφυκτικά ο Έλληνας παραγωγός και να μην είναι ανταγωνιστικός στην αγορά, αφού τελικά προτιμάται το εισαγόμενο κρέας από το ελληνικό.

Η κ.Βράντζα ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα, με αποτέλεσμα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να σφάζουν ζώα , γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν και ζήτησε να αλλάξει ο ΦΠΑ στα ζώντα ζώα και να πάει στο 13%.

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε πως τίθεται ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά αγρότες, κτηνοτρόφους και μίλησε για παραλογισμό. «Ξέρετε τι πιέσεις δεχόμασταν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και σημείωσε πως εξετάζονται το μέτρο. «Ξέρετε τι πιέσεις δεχόμασταν», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως έμεινε ο συντελεστής για το κρέας στο 13% , ώστε να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο καταναλωτής.

Η κ.Βράντζα έθεσε το ζήτημα και για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί και ο κ.Αλεξιάδης ανέφερε πως η κυβέρνηση μετά το 2016 πάει σε επανεξέταση του καθεστώτος ΦΠΑ ενώ άφησε να εννοηθεί πως θέτει και το θέμα του συμψηφισμού, ένα ζήτημα που έχει τεθεί επανειλημμένα κι από τους κτηνοτρόφους.