Αλλαγές στις ρυθμίσεις για τον φόρο κληρονομιάς ετοιμάζονται από το υπουργείο Οικονομικών

Αλλαγές στις ρυθμίσεις για τοn φόρο κληρονομιάς ετοιμάζονται από το υπουργείο Οικονομικών
-Διαφήμιση-
Delegate

Αλλάζει το καθεστώς για τους κληρονόμους ακίνητης περιουσίας, στην περίπτωση, που δεν έχουν να πληρώσουν την Εφορία, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Προηγήθηκε επίκαιρη ερώτηση του Δημήτρη Καμμένου, τομεάρχη Οικονομικών των ΑΝΕΛ, ο οποίος σημείωσε ότι γίνονται μαζικές αποποιήσεις κληρονομιάς, διότι δεν έχουν οι κληρονόμοι τα χρήματα για να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ακίνητα να μην περιέρχονται στα χέρια των κληρονόμων αλλά να περιέρχονται στα χέρια του Δημοσίου και να χάνονται εκατομμύρια ευρώ, λόγω αποποιήσεων.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό γυναίκας από την Κηφισιά, η οποία είναι σήμερα συνταξιούχος, και για να πάρει στην κατοχή της ακίνητο που κληρονόμησε η Εφορία της ζητά μέσα σε 12 μήνες να πληρώσει 465.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει προσφύγει δικαστικά. 

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι θα πρέπει να λυθούν με το φόρο κληρονομιάς και σημείωσε ότι το καθεστώς πρόκειται να αλλάξει και εξετάζονται σχετικές ρυθμίσεις. Αν για παράδειγμα, εξήγησε, κάποιος κληρονομεί 10 ακίνητα αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τον φόρο κληρονομιάς, το Δημόσιο θα μπορεί με προβλεπόμενη διαδικασία να εκτιμά ποιο ακίνητο μπορεί να του αποδώσει τον φόρο κληρονομιάς και με ποια διαδικασία  να μπορεί να πάρει την υπόλοιπη περιουσία , αντί να κάνει αποποίηση για όλα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε εξάλλου πως σε περίπτωση που κάποιος κληρονομεί ένα ακίνητο, το οποίο αποτιμάται 50.000 ευρώ αλλά πρέπει λ.χ. να δώσει 30.000, τότε θα προβλέπεται διαδικασία ώστε να μην αδικηθεί ο κληρονόμος αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής χρημάτων ή συμψηφισμού.