Αλλάζει ο εκπαιδευτικός χάρτης για γεωτεχνικές ειδικότητες

Αναδιαμορφώνεται ο χάρτης της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης, με το νέο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το νέο ΑΕΙ πρόκειται να έχει έδρα το Αιγάλεω και προκύπτει από συγχώνευση και κατάργηση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά. Το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, που συζητείται ήδη στη Βουλή, επηρεάζει αναπόφευκτα γεωτεχνικές σχολές, ΕΠΑΛ και σχολές σε επαρχιακά πανεπιστήμια. Το ΑΕΙ Δυτικής Αττικής, από άποψη εισακτέων, θα είναι το 3ο ΑΕΙ της χώρας, μετά το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δεχόμενο 24.119 εισακτέους.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που κυοφορείται, καταργούνται, συγχωνεύονται ή και αναβαθμίζονται τμήματα σε όλη τη χώρα. Από τα 42 τμήματα, που είχαν τα ΤΕΙ Αθηνών/Πειραιώς, ενοποιούνται και μένουν 26. Στο ΑΕΙ Δυτικής Αττικής ο κλάδος Γεωπονίας και Διατροφής εφεξής περιλαμβάνει τα παλαιότερα τμήματα Φυτικής, Ζωικής Παραγωγής και Διατροφής, που αφορούν απόφοιτους ΤΕΙ Γεωπόνων, Φυτικής Παραγωγής, Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων, Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων, Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας, Ζωικής Παραγωγής, Ιχθυοκομίας – Αλιείας, Τεχνολόγων Τροφίμων, Διατροφής, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών.

Επτά τα ΑΕΙ στην Αττική

Η Αττική δεν θα έχει πλέον ΤΕΙ, αλλά επτά ΑΕΙ, δηλαδή τα εξής: Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γεωπονικό, Πάντειο, Πανεπιστήμιο Πειραιά και Χαροκόπειο. Αντιρρήσεις εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, διά της εισηγήτριας Νίκης Κεραμέως, για την πρόσβαση στα ΑΕΙ μαθητών των ΕΠΑΛ. Με παλαιότερη νομοθεσία, οι μαθητές των ΕΠΑΛ είχαν πρόσβαση 20% στα ΤΕΙ, τώρα είναι στο 5% και ζήτησε προβλέψεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ζήτησε μέριμνα και για οικογένειες με οικονομική δυσχέρεια, ακόμη κι αν υπάρχει ένα παιδί για μετεγγραφές, αλλά και διευκρίνιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όσων είναι ήδη πτυχιούχοι των ΤΕΙ ή κάνουν μεταπτυχιακό.

Με το άρθρο 13, το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λάρισας, με έδρα την Καρδίτσα, εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογίας, Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Με το άρθρο 48Α, προβλέπεται η ίδρυση Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης διετούς διάρκειας εντός των ΑΕΙ, για αποφοίτους επαγγελματικών λυκείων. Ακόμη, προβλέπεται ότι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο θα έχει δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα χρηματοδότησης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Με το άρθρο 30 συστήνεται το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο Μαθητείας, που αναμένεται να παίξει ρόλο και για τις επιχειρήσεις. Το ΕΣΟΜ είναι γνωμοδοτικό όργανο, αλλά θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στις αλλαγές στην εφαρμογή προγραμμάτων μαθητείας. Για εξυπηρέτηση των εμποροβιομηχάνων, των Ελλήνων εφοπλιστών και των Κινέζων, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας για τεράστιες ελλείψεις, χωρίς πόρους και προσωπικό, τη στιγμή που εκατοντάδες παιδιά δεν μπορούν, λόγω οικονομικής δυσπραγίας των οικογενειών τους, να σπουδάσουν.