Σε εξέλιξη ο αλωνισμός του ρυζιού σε Ανθήλη και Ροδίτσα

Χαμηλό το βαρομετρικό στις τιμές στο ρύζι

Αφιερωμένη στους 3.000 ρυζοκαλλιεργητές η

Ξεκίνησε το αλώνισμα του ρυζιού στις περιοχές Ανθήλη και Ροδίτσα, με αποδόσεις που κυμαίνονται από 750 έως 1.100 κιλά το στρέμμα, ανάλογα με τις ποικιλίες που έχουν σπείρει οι παραγωγοί. Στην περιοχή, καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα. Μετά από συνεχείς βελτιώσεις 50 και πλέον χρόνων, οι σημερινές ποικιλίες δίνουν ένα εξαιρετικά ποιοτικό προϊόν. Η ποιοτική, όμως, αναβάθμιση δεν απέδωσε και την αντίστοιχη οικονομική άνοδο στα εισοδήματα των καλλιεργητών. Το στοιχείο αυτό ερμηνεύεται εν μέρει από τις ολιγοπωλιακές πρακτικές που επικρατούν στην πώληση και από τη διαδικασία στρεμματικής ενίσχυσης της κοινής ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Η οικονομική στενότητα έχει εγκλωβίσει τους παραγωγούς σε μια λογική εσωστρέφειας. Αποτέλεσμα του συνδυασμού των δύο αυτών αρνητικών παραγόντων είναι η φθίνουσα πορεία της τιμής του προϊόντος που, από τα 40 λεπτά το κιλό πριν από τέσσερα χρόνια, σήμερα έχει κατρακυλήσει στα 22 λεπτά το κιλό.

Ο παραγωγός Θανάσης Τζουβάρας, από την Ανθήλη, περιγράφει στην «ΥΧ» το εξαιρετικά δυσχερές οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται και προσπαθούν να επιβιώσουν οι παραγωγοί ρυζιού: «Η παραγωγή μας βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα, ανάλογα με την περιποίηση του καθενός μας και με τις ποικιλίες που χρησιμοποιούμε. Ξεπερνάμε ακόμη και τα 1.000 κιλά το στρέμμα. Το πρόβλημά μας, ωστόσο, δεν είναι η στρεμματική απόδοση, αλλά η τιμή πώλησης του προϊόντος μας, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρατηρείται μια σημαντική σταθερή μείωση. Η συμβατική μας υποχρέωση για την πώληση του προϊόντος μας μέχρι το τέλος Μαΐου, εξαιτίας του σχετικού κανονισμού της κοινής ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, μας οδηγεί σε διαπραγματευτική αδυναμία έναντι των εμπόρων. Το μεγάλο άνοιγμα των επιταγών (ξεπερνούν τους εννέα μήνες) και οι ακάλυπτες επιταγές από τον προηγούμενο χρόνο δυσκολεύουν τον προγραμματισμό των καλλιεργειών και μειώνουν το εισόδημά μας. Μέχρι και σήμερα, από γνωστή εταιρεία στην οποία έχουμε πουλήσει την περσινή σοδειά μας, το μόνο που λάβαμε είναι ακάλυπτες επιταγές. Το ύψος του οικονομικού ανοίγματος ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και αυτό αφορά τους παραγωγούς που είναι μέλη της ομάδας μας».

Στις εκβολές του Σπερχειού, οι καλλιεργητές ρυζιού παράγουν σχεδόν όλους τους τύπους (Καρολίνα, Γλασέ, Νυχάκι, Μπονέτ κ.ά.), με απόδοση καθαρού προϊόντος πάνω από 60%.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται καθαρή από πλευράς ρύπων και ακατάλληλων φερτών υλών, οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα το προϊόν δεν έχει αποκτήσει την τοπική του ταυτότητα, ώστε να πάρει με τον τρόπο αυτόν προστιθέμενη αξία.