Αμύγδαλο: Μειωμένη παραγωγή, χαμηλή τιμή

Αμύγδαλο: Μειωμένη παραγωγή, χαμηλή τιμή

Η μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 40%, λόγω της ζημιάς που προκάλεσε στο προϊόν ο παγετός του Μαρτίου (για την οποία οι παραγωγοί στο Καλοχώρι ακόμη περιμένουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ για την εξατομίκευση των ζημιών), αλλά και οι χαμηλές προσδοκίες αναφορικά με την τιμή που θα διαμορφωθεί, λόγω των τεράστιων αποθεμάτων στη διεθνή αγορά, δημιουργούν ένα σκηνικό προβληματισμού στους Θεσσαλούς αμυγδαλοπαραγωγούς, λίγες μέρες πριν μπουν στα χωράφια για τη συγκομιδή. Στον κάμπο, η καρδιά του αμυγδάλου χτυπά κυρίως στην περιοχή του Συκουρίου, τελευταία στην Ελασσόνα και στα Κανάλια Μαγνησίας.

Συκούριο

Έχοντας δεδομένη την τιμή ασφαλείας του 1,60 ευρώ/κιλό που δίνουν οι βιομήχανοι και ανάλογα με την κάθε ποικιλία που έχει μπει, οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Συκουρίου θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες τη συγκομιδή, με την ελπίδα η τελική τιμή να ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Πέρυσι, πληρώθηκαν 2,50 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Agronuts», Κώστας Λανάρας, η οποία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη Θεσσαλία, διαβλέποντας τα πολλά δέντρα που έχουν φυτευθεί στον κάμπο και εκτιμώντας ότι το 2019 θα διπλασιαστεί η παραγωγή από 7.000 σε 14.000 τόνους, προτείνει να υπάρξει από τώρα ένα συντονισμένο σχέδιο μεταξύ ΥΠΑΑΤ-μεταποιητών και Ομάδων Παραγωγών, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να τρέξει παντού το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας.

Στην επαρχία Ελασσόνας

Σε μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες στην περιοχή της Ελασσόνας εξελίσσεται το αμύγδαλο, καθώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα δέντρα φυτεύονται στην επαρχία, μαζί με την καρυδιά. Σε αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον των παραγωγών έχει συμβάλει και η Ομάδα Παραγωγών Κελυφωτών, που υπάγεται στον τοπικό συνεταιρισμό κι έχει συσταθεί τον Οκτώβριο του 2015. Αριθμεί 36 μέλη, τα οποία καλλιεργούν περίπου 1.000 στρέμματα (κι άλλα 360 στρ. με καρύδια).

Σύμφωνα με τον γεωπόνο του Συνεταιρισμού Ελασσόνας, Στέλιο Νάνο, «μετά το Συκούριο, η Ελασσόνα εξελίσσεται στον πιο δυναμικό αμυγδαλαιώνα του νομού και κυρίως τα χωριά Μηλέα, Φαρμάκι και Δομένικο. Κάθε χρόνο μπαίνουν νέα δέντρα, καθώς οι παραγωγοί αναζητούν άλλες καλλιέργειες, πέραν των συμβατικών. Φέτος, καλλιεργήθηκαν περίπου 3.500 στρέμματα με ποικιλίες Τουώνο, Τέξας και Φιρανιά και η συγκομιδή θα ξεκινήσει σιγά-σιγά, μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται από 5-15 κιλά/δέντρο και ο παραγωγός αναμένει να βγάλει 700-800 ευρώ/στρ., από τα οποία τα 100 ευρώ είναι το κόστος παραγωγής. Ακόμη δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για τις φετινές τιμές, ενώ πέρυσι οι παραγωγοί πληρώθηκαν με 2,6 ευρώ».