Αλεξανδρούπολη: Προληπτική ενημέρωση κτηνιάτρων για την PPR

Αν. Μακεδονία – Θράκη: Προληπτική ενημέρωση κτηνιάτρων για την PPR

Οι θανατώσεις βοοειδών λόγω οζώδους δερματίτιδας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και η γειτνίαση με την Τουρκία θέτουν σε διαρκή επιφυλακή τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, που ακολουθούν την πολιτική της πρόληψης.

Στην Τουρκία εμφανίζονται διαρκώς διάφορα νοσήματα που χαρακτηρίζονται ως εξωτικά και ενέχεται κίνδυνος να έρθουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους η πανώλη μικρών μηρυκαστικών (PPR), η οποία σύμφωνα με τον διευθυντή Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια, Αχιλλέα Σαχπατζίδη, δεν πέρασε στην ευρωπαϊκή Τουρκία, κατά δήλωση των γειτόνων. «Οφείλουμε, όμως, σαν Περιφέρεια, να προετοιμαστούμε. Πρώτα, χρειάζεται να εκπαιδευτούν οι κτηνίατροι και στη συνέχεια να μεταφέρουν την εκπαίδευση στους κτηνοτρόφους. Ο σκοπός είναι να προετοιμαστούμε για να μην περάσει το νόσημα στην χώρα αλλά, ακόμη και αν περάσει, να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα πρότυπα της οζώδους δερματίτιδας». Η PPR προσβάλλει τις αίγες και τα πρόβατα, είναι υποχρεωτικής δήλωσης και δεν έχει εμφανιστεί ποτέ μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Προσβάλλει μεγάλο αριθμό ζώων στο κοπάδι, προκαλώντας θανάτους και μεταδίδεται ταχύτατα.

Προς το παρόν δεν επιτρέπονται εμβολιασμοί, λόγω απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια μεταδοτική ασθένεια, η οποία ελέγχεται πολύ πιο εύκολα και προχωράει αργά, γιατί ο ιός δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. «Η PPR οφείλεται σ’ έναν ιό που ζει στο εξωτερικό περιβάλλον μόλις 72 ώρες, γι’ αυτό και η μέθοδος της ολικής θανάτωσης των εκτροφών ίσως είναι πολύ καλύτερη γιατί δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια ή τον αέρα αλλά με στενή επαφή των υγιών με τα ασθενή ζώα, με εκκρίσεις και με μολυσμένη τροφή, νερό, μηχανήματα και μέσα μεταφοράς».

Στο πλαίσιο της πρόληψης, η ΠΑΜ-Θ διοργανώνει στις 18 Οκτώβρη ενημερωτικό σεμινάριο στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα την PPR και καλεσμένους δυο Γάλλους κτηνίατρους επιδημιολόγους που έρχονται να ενημερώσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους.