Έρχεται ο 2ος κύκλος των καθεστώτων ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους απο τα τέλη Νοεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2018

Σε επτά χρόνια η εξόφληση δικαιούχων παλιού Αναπτυξιακού

Στα τέλη Νοεμβρίου ξεκινά ο 2ος κύκλος των τεσσάρων καθεστώτων ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου (Ν. 4399/16), που αναμένεται να διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μηνός. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι, η διαδικασία υποβολής και οι προδιαγραφές βασίζονται στα ίδια δεδομένα με αυτές του προηγούμενου κύκλου, με κάποιες τεχνικές βελτιώσεις.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στον 2ο κύκλο συγχωνεύονται οι πρώτες δύο φάσεις υποβολής αιτήσεων υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων. Συγκεκριμένα, η υποβολή της αίτησης και η υποβολή του οικείου φακέλου τεκμηρίωσης θα πραγματοποιούνται σε ένα και μόνο στάδιο.

Υπενθυμίζουμε ότι μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής.

  • Στον τομέα φυτικής παραγωγής: Εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη –ολοκληρωμένη, βιολογική κ.λπ.– υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.ά.).
  • Στον τομέα ζωικής παραγωγής: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
  • Επίσης, μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια του τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, αποκλειστικά στις περιπτώσεις στις οποίες η ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου καθορίζεται με βάση τις επιλέξιμες δαπάνες του σχεδίου.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, από το σύνολο των αιτημάτων που κατατέθηκαν στον πρώτο κύκλο (772 στον αριθμό), τα 244 αφορούν τον αγροδιατροφικό τομέα και υπάγονται στα δύο από τα τέσσερα καθεστώτα που προκηρύχθηκαν. Συγκεκριμένα, οι 70 αφορούν τον κλάδο της αγροδιατροφής (παραγωγή), με προϋπολογισμό 46,2 εκατ. ευρώ και οι 174 τον κλάδο της μεταποίησης (αγροδιατροφή), με προϋπολογισμό 347,9 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Δυτική Ελλάδα και στη Δυτική Μακεδονία.