Ανάπτυξη 1,5% στο γ’ τρίμηνο κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

Στο 1,7% ο πληθωρισμός το Μάρτιο με αυξήσεις σε τρόφιμα και ποτά
-Διαφήμιση-
Delegate

Με ρυθμούς 1,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ελλάδας στο γ’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ.

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας από το α’ τρίμηνο του 2008 όταν και το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,4%.

Θετικό πρόσημο καταγράφεται και σε τριμηνιαία βάση καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2016.

-Διαφήμιση-

Στη σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2015, η ελληνική οικονομία εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 1,2%.

Η ΕΛΣΤΑ αναθεώρησε επίσης τις εκτιμήσεις της για τα προηγούμενα τρίμηνα. Πλέον εκτιμά ότι η ύφεση του β’ τριμήνου 2016 ήταν 0,6% από 0,9% που εκτιμούσε προηγουμένως και το πρώτο τρίμηνο 0,8% έναντι 1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ:

  • Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2016, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 1,5%.
  • Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν, στις 29/11/2016, τα προσωρινά στοιχεία με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης.