Ανασυγκρότηση του αγροδιατροφικού τομέα με νέο παραγωγικό πρότυπο

Ανασυγκρότηση του αγροδιατροφικού τομέα με νέο παραγωγικό πρότυπο

Ζητήματα που αφορούν τον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (βοσκοτόπια, χωροταξικό, αγροτικοί οδοί, αρδευτικά δίκτυα, αναδασμοί, φράγμα Τεμένους κτλ), τέθηκαν κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη στην Δράμα. Παράλληλα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες με τους οποίους συναντήθηκε ανέδειξαν χρόνιες παθογένειες καταθέτοντας γραπτές προτάσεις αντιμετώπισής τους.

Ο Αν. Υπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, συνοδευόμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Καραγιαννίδη και τον γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του κόμματος Δημήτρη Καρβούνη, συναντήθηκε και είχε εκτενή συζήτηση για τα αγροτικά προβλήματα της περιοχής τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Α. Πατακάκη όσο και με τους δημάρχους Παρανεστίου Α. Σωτηριάδου, Νευροκοπίου Β. Γιαννόπουλο και Προσοτσάνης Α. Λύσσελη. Τον υπουργό συνάντησε εκ μέρους του δήμου της Δράμας ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών Α. Σολάκης.

Ο Μ. Μπόλαρης επισήμανε τις προκλητικές δυνατότητες του τόπου, σημειώνοντας, ότι τα προβλήματα είναι καταγεγραμμένα όπως και οι δυσχέρειες αντιμετώπισης τους. “Οι πολίτες μας έχουν εμπιστευτεί με την ψήφο τους και μας έχουν δώσει εντολή σε επίπεδο Κυβέρνησης, Περιφερειών, Δήμων: για να επιλύσουμε τις δυσχέρειες με ισχυρή πολιτική βούληση και στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης αξιολόγησης μπορούμε, αξιοποιώντας τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος, εργαζόμενοι με σοβαρότητα να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της αγροτικής Δράμας”, τόνισε. 

Ανακοίνωσε επίσης, την προγραμματισμένη Ημερίδα στο Νευροκόπι για την πατάτα αλλά και εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στο λεκανοπέδιο.

Ο κ. Μπόλαρης τόνισε σε όλους ότι ήρθε η ώρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροδιατροφικού τομέα με νέο παραγωγικό πρότυπο για την χώρα, καθώς το παλιό απαξιώθηκε. Ο στόχος είναι η Ελλάδα να εξάγει προϊόντα ποιότητας στις διεθνείς αγορές.

Το νέο πλαίσιο αποτελείται από: 

• Ποιότητα στο προϊόν
• Πιστοποίηση της ποιότητας 
• Ενσωμάτωση καινοτομίας 
• Επωνυμία προϊόντων  
• Εξωστρέφεια.

Επιπλέον χρειάζονται συνέργειες για να πολλαπλασιαστούν οι καλές πρακτικές. Μάλιστα, σημείωσε, ότι τέτοιες καλές πρακτικές υπάρχουν πολλές και στη Δράμα. Υπογράμμισε την ανάγκη να ιεραρχηθούν οι στόχοι και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, ενώ όλοι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη συνεργασία του, τονίζοντας ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αλλαγή κατεύθυνσης απαιτεί τις συνέργειες όλων μας.

Ακολούθησαν συναντήσεις του Αν. Υπουργού στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας με την Διευθύντρια του ΤΕΙ Δασοπονίας και εκπροσώπους κτηνοτροφικών και αγροτικών συλλόγων της περιοχής.

Η Διευθύντρια του ΤΕΙ κ. Μέρου, δασολόγος, παρουσίασε τη Μελέτη Λιβαδοκτηνοτροφικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, που εκπόνησε ομάδα μελέτης του ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας. Ο κ. Μπόλαρης συνεχάρη την κ. Μέρου και για την μελέτη αλλά και για το γεγονός ότι το ΤΕΙ δημιούργησε έδρα UNESCO. Πρότεινε να διεξαχθεί Ημερίδα από το ΤΕΙ για τα καλλωπιστικά φυτά και τα ψυχανθή του Ν. Δράμας και τόνισε πως θα έχει τη στήριξη του Υπουργείου.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων έθεσαν τα μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν (κόστος παραγωγής, φορολογικό, αθέμιτος ανταγωνισμός, προβλήματα με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, θεσμικά ζητήματα, το θέμα της φέτας, ζωονόσοι, αγρεργάτες κλπ.)

Η επίσκεψη του κ. Μπόλαρη ολοκληρώθηκε με επίσκεψή του σε παραγωγικές μονάδες της Δράμας οι οποίες μέσα σε συνθήκες κρίσης όχι μόνο επιβίωσαν αλλά με σχέδιο και ανοιχτό πνεύμα αναπτύχθηκαν και αποτελούν πρότυπο και για άλλους. Οι παραγωγικές μονάδες που επισκέφτηκε ήταν η Αλλαντοποιία «Βόρειος Ελλάς» τα Θερμοκήπια ΣΑΒΒΙΔΗ ΑΕ και το Αγρόκτημα-Τυροκομείο «ΜΕΝΟΙΚΙΟ».

Μετά τις επισκέψεις ο Αν. Υπουργός τόνισε πως οι βέλτιστες πρακτικές, η καινοτομία, η συνεργατικότητα, η ποιότητα των προϊόντων δείχνουν το δρόμο για μια νέα πορεία της παραγωγικής ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα και αναδεικνύουν την δυναμική αλλαγής του παραγωγικού μας πρότυπου.