Ανατολική Μακεδονία: Κίνδυνος λειψυδρίας στο Κ. Νευροκόπι

SOS για το νερό

Ανατολική Μακεδονία: Κίνδυνος λειψυδρίας στο Κ. Νευροκόπι
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στις αρχές Απριλίου ξεκίνησε η σπορά πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι και, ήδη, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα φυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, Θοδωρή Ιφόγλου. «Εφόσον δεν είχαμε παθογόνα, η χρονιά προβλέπεται καλή, εκτός από τον διαφαινόμενο κίνδυνο λειψυδρίας. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τόσο έντονο πρόβλημα. Ο κυριότερος ταμιευτήρας νερού, το Φράγμα Λευκογείων, δεν έχει επάρκεια ούτε στη μισή δυνατότητα αποθήκευσης, που είναι 5-6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό. Ο χειμώνας ήταν άνυδρος, γιατί, παρά τις έντονες χιονοπτώσεις, το ξηρό κρύο δεν επέτρεψε την αποταμίευση νερού από το χιόνι».

Ο ΤΟΕΒ Νευροκοπίου επιχειρεί προγραμματισμό στους χρόνους άρδευσης ανά 4-6 μέρες. «Εάν φτάσουμε στις έξι με μεγάλους καύσωνες, θα μειωθεί αισθητά η παραγωγή. Οι παραγωγοί αναζητούν επικουρικά παραδοσιακούς τρόπους άρδευσης από παλιές γεωτρήσεις».

-Διαφήμιση-

Δύο από τις τέσσερις δεξαμενές που τροφοδοτούν τα φράγματα στεγανοποιήθηκαν με ίδια μέσα του ΤΟΕΒ. Για τις άλλες δύο υπάρχει μόνο μελέτη, με αποτέλεσμα να χάνονται ετησίως έως 500.000 κυβικά τη θερινή περίοδο, λόγω διαρροών.

-Διαφήμιση-
Delegate