Αναβάλλονται τα μέτρα «Δίκαιων Πρακτικών» στις ΗΠΑ. Πλήγμα για τους πτηνοτρόφους

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανέβαλε για άλλες 180 ημέρες την εφαρμογή του Κανονισμού Ρυθμίσεων Δίκαιων Πρακτικών, αναζωπυρώνοντας μία από τις μεγαλύτερες διαμάχες του κτηνοτροφικού τομέα και ειδικά της πτηνοτροφίας.

Αναβάλλονται τα μέτρα «Δίκαιων Πρακτικών» στις ΗΠΑ. Πλήγμα για τους πτηνοτρόφους
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Οι τέσσερις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πτηνοτροφίας της χώρας κατέχουν πάνω από τη μισή αγορά των 90 δισ. δολαρίων. Με τις επιχειρήσεις αυτές, και με άλλες μικρότερες του κλάδου, είναι συμβεβλημένο το 97% των πτηνοτρόφων, οι οποίοι είναι οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού, και υπεύθυνοι της εκτροφής και των πιθανών κινδύνων της. Ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες, επειδή προμηθεύουν στους πτηνοτρόφους τους νεοσσούς, είναι οι ιδιοκτήτες και των πτηνών όταν αυτά μεγαλώσουν.

Τα συμβόλαια που υπογράφονται μεταξύ των δύο μερών απαγορεύουν, εκτός των άλλων, την κατάθεση μήνυσης κατά της εταιρείας, εκτός κάποιων απίθανων περιπτώσεων, καθώς και τη δημοσιοποίηση των διαφωνιών του πτηνοτρόφου μαζί της.

Το πλαίσιο

Έτσι, σε ένα ιδιαίτερο κερδοφόρο κλάδο της αγροδιατροφής, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 50% των συμβεβλημένων πτηνοτρόφων, διαβιώνουν, με βάση τα επίσημα στοιχεία, κάτω από το επίπεδο φτώχειας.

-Διαφήμιση-
Delegate

Η κυβέρνηση Ομπάμα, μετά από εξαετή διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και πολλές δικαστικές διαμάχες από την πλευρά των επιχειρήσεων, στήριξε σε ένα νόμο του 1921 που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο Δίκαιων Πρακτικών των κτηνοτρόφων που είναι συμβεβλημένοι. Το πλαίσιο αυτό, που προβλεπόταν να εφαρμοστεί στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να αναβάλει για ένα εξάμηνο «ώστε να διεξαχθεί νέος διάλογος μεταξύ των ενδιαφερομένων».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την εξέλιξη αυτή με κάτι σοβαρότερο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οργάνωση πτηνοτρόφων της Οκλαχόμα κατέθεσε μήνυση κατά των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου για παράνομη σύσταση καρτέλ. Όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, η μήνυση αφορά εναρμονισμένες πρακτικές για μείωση αμοιβών των πτηνοτρόφων, παράνομη ανταλλαγή δεδομένων, συμφωνία αποκλεισμού των πτηνοτρόφων που αποχώρισαν από μία εταιρεία κ.λπ. Και η αναβολή των ρυθμίσεων από την κυβέρνηση Τραμπ ίσως να ισχυροποιήσει νομικά τα επιχειρήματα των πτηνοτρόφων.