Αναβάθμιση της Σχολής Δυτών ζητούν οι Καλύμνιοι

Συνεχίζει την παράδοση στο νησί των σφουγγαράδων

Αναβάθμιση της Σχολής Δυτών ζητούν οι Καλύμνιοι

Στο νησί των δυτών και των σφουγγαράδων το χαμόγελο επέστρεψε φέτος, καθώς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δημοσίευσε την προκήρυξη για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών. Και πώς όχι, όταν για περισσότερα από πέντε χρόνια παρέμενε κλειστή, επειδή η πολιτεία –εν προκειμένω, το υπουργείο– λέει πως δεν μπορούσε να τη χρηματοδοτήσει. Χρειάστηκε, λοιπόν, να τροποποιηθεί ο νόμος, προκειμένου τελικά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να μπορέσει να αναλάβει τη χρηματοδότηση της σχολής και από το 2013 –με μια διακοπή το 2014– να επαναλειτουργήσει.

Για περισσότερα από πέντε χρόνια παρέμενε κλειστή, γιατί το υπουργείο Ναυτιλίας δεν χρηματοδοτούσε τη λειτουργία της

Η πικρία όμως παραμένει, ιδίως για τους Καλύμνιους, που πέρασαν αμέτρητες ώρες στον βυθό της θάλασσας, αφιερώνοντας τη ζωή τους στη σπογγαλιεία. Ειδικά για εκείνους, η λειτουργία της Σχολής αποτελεί και την εγγύηση για να παραμείνει ζωντανή η παράδοση του νησιού. «Πρόκειται για τη μόνη σχολή που παρέχει δημόσιο πιστοποιητικό», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και αντιδήμαρχος Καλυμνίων, Σακελλάρης Τηλιακός, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της σχολής για το νησί. «Ουσιαστικά, είναι η ιστορία του νησιού».

Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν. «Η σταθερά ετήσια χρηματοδότησή της είναι ένα πρόβλημα, και πλέον ο δήμος και η περιφέρεια πρέπει να βρουν τους αναγκαίους πόρους, ώστε το υπουργείο, που έχει και τη γενική εποπτεία, να εκδίδει έγκαιρα την προκήρυξη», εξηγεί. Από την άλλη, πάγιο αίτημα αποτελεί και η αναβάθμιση της σχολής, προκειμένου αφενός να λειτουργεί ως ολοκληρωμένη εκπαιδευτική μονάδα στην Ελλάδα και αφετέρου να συμβάλει στην ανάπτυξη της σπογγαλιείας και στην ενίσχυση του ρόλου του νησιού στον τομέα της κατάδυσης. «Πρέπει να επικαιροποιηθούν οι κανονισμοί και τα μαθήματα να γίνονται σύμφωνα με τα νέα μέσα που διατίθενται στις καταδύσεις. Ναι μεν διδάσκονται, αλλά πρέπει να επικαιροποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας της σχολής», σημειώνει ο κ. Τηλιακός. Παράλληλα, όπως εξηγεί, η σχολή θα μπορούσε να λειτουργεί δύο φορές τον χρόνο, με δύο κύκλους σπουδών, μία για αρχάριους και μία για προχωρημένους, καλύπτοντας έτσι όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Όμως κι εδώ απαιτείται η συμβολή της πολιτείας και δη η συνεργασία τριών υπουργείων – Ναυτιλίας, Παιδείας, Αμύνης– και η παροχή της τεχνογνωσίας από το Πολεμικό Ναυτικό. Το ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο, αφού οι υποψήφιοι είναι απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ και γυναίκες έχουν ξεχωρίσει, αποκτώντας το δίπλωμα του δύτη.

Φέτος, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 5 Οκτωβρίου, με τα θεωρητικά να διεξάγονται σε αίθουσα του Λιμενικού Ταμείου Καλύμνου, η συνολική διάρκεια των οποίων θα είναι 40 εργάσιμες ημέρες. Το όριο ηλικίας για τους υποψήφιους δύτες είναι το 50ό έτος, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που, για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, χρειάζονται το πιστοποιητικό. Οι σχετικές αιτήσεις με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν σε οποιαδήποτε λιμενική αρχή, το αργότερο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Της Γεωργίας Μπόχτη