Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για τη φέτα

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για τη φέτα

Όλοι εναντίον όλων στη Βουλή για την αδυναμία προστασίας της φέτας στις αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κυβέρνηση κι αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους, για το εθνικό μας προϊόν.  

Η συζήτηση για τη φέτα, που είναι η ναυαρχίδα των εξαγωγών, με έσοδα πάνω από 385 εκατομμύρια ευρώ έγινε αιτία για εντάσεις, με αφορμή τη συζήτηση για τις συμφωνίες με τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αφρική, ακόμη και την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου υψώθηκαν πολλές φορές οι τόνοι, ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου με τους βουλευτές της ΝΔ, τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για το εξαγωγικό εμπόριο, Νότη Μηταράκη.

Κύρια ζητήματα αντιπαράθεσης: η προστασία της φέτας στις συμφωνίες, που εξελίσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του γιαουρτιού στην Τσεχία, η διάρκεια ζωής του αγελαδινού γάλακτος και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά και τα πρόστιμα και οι ανακτήσεις. Μάλιστα βουλευτές της αντιπολίτευσης από τη ΝΔ τόνισαν πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αντί να θέσει βέτο, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί στη Βουλή, ουδέποτε το έπραξε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου υποστήριξε πως έγιναν προσπάθειες για τη βελτίωση των συμφωνιών, υπήρξαν συχνές επαφές για το θέμα της φέτας με τον αρμόδιο επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν.

Σημείωσε πως υπήρξε πρόοδος στη συμφωνία για τη φέτα με τη Νότια Αφρική αλλά όχι και στη συμφωνία ΤΤΙΡ με τις ΗΠΑ, που δεν αναγνωρίζουν επ΄ ουδενί την προστασία των ΠΟΠ, ΠΓΕ.  Επανέλαβε πως η συμφωνία με τον Καναδά είχε μονογραφηθεί και πως δεν είχε γίνει κάτι τον καιρό που η χώρα μας είχε την προεδρία.

Πιο έντονες ήταν οι αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το κλείσιμο των συμφωνιών. Υπήρξε αντιπαράθεση με Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι ο υπουργός αντί να προστατέψει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος και να τη μειώσει, όπως έλεγε, την άφησε επ΄ αόριστον, δεν κατάφερε να κάνει κάτι περισσότερο γιατί φέτα, αντ΄ αυτού έφερε μια συμφωνία με τη νότια Αφρική, που δεν την προστατεύει. Αντιπαράθεση υπήρξε κι ανάμεσα στους βουλευτές Λάρισας, Μάξιμο Χαρακόπουλο (ΝΔ) και τον Νίκο Παπαδόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο Νότης Μηταράκης υποστήριξε πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν άλλαξε τη συμφωνία ίσα – ίσα δεν κατάφερε να τη βελτιώσει, όπως έλεγε, αλλά να φέρει πολύ χειρότερη συμφωνία με την Αφρική. Παραδέχτηκε ότι τη συμφωνία για τη φέτα με τον Καναδά είχε συζητήσει και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ζοζέφ Μπαρόζο. «Ας μας πει ο υπουργός αν πήρε κάτι κι έφερε αυτή τη συμφωνία με τη φέτα αν κέρδισε κάτι άλλο».

Ευθύνες επέρριψε για το θέμα της φέτας ο πρώην υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό να καταθέσει όλη την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το τι συνέβη με το θέμα της φέτας από το 2014 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι δεν είχαν μονογραφηθεί οι συμφωνίες.

Έντονες διαφωνίες για τις συμφωνίες που έρχονται για τη φέτα εκφράστηκαν και από τους τομεάρχες Αγροτικού, Μιχάλη Τζελέπη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Νίκο Μωραΐτη ΚΚΕ και Κατερίνα Μάρκου από το ΠΟΤΑΜΙ.