Ανεπιθύμητες οι εισαγωγές κρεάτων από τη Βραζιλία

Απαγόρευση εισαγωγής βοδινού στις ΗΠΑ - η ΕΕ απορρίπτει τρεις αποστολές κρεάτων την ημέρα

eisagoges-kreata-vrazilia

Στην ανακοίνωση ότι αναστέλλονται όλες οι εισαγωγές νωπού βόειου κρέατος από τη Βραζιλία, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Παράλληλα, και η ΕΕ γυρίζει την πλάτη της στο βραζιλιάνικο κρέας, μετά το ξέσπασμα μεγάλου διατροφικού σκανδάλου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τους τελευταίους μήνες, είχε γίνει σύνηθες φαινόμενο μεγάλες ποσότητες κρέατος που εισάγονταν στις ΗΠΑ από τη Βραζιλία να απορρίπτονται, φτάνοντας στο 11% του συνολικού όγκου εισαγωγής. Η απαγόρευση δεν αφορά το επεξεργασμένο κρέας, αλλά το νωπό βοδινό της Βραζιλίας, το οποίο είχε επιτραπεί να πωλείται στις ΗΠΑ μόλις από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει σε συνεχείς επιστροφές βραζιλιάνικου κρέατος, με τα νέα στοιχεία να δείχνουν ότι περίπου τρεις αποστολές απορρίπτονται ημερησίως. Το πρόβλημα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εντοπίζεται κυρίως στον τομέα των πουλερικών, με τη σαλμονέλα να συνιστά πρωταρχικό λόγο ανησυχίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, μεταξύ 1ης και 26ης Ιουνίου, 66 περιπτώσεις που αφορούσαν βραζιλιάνικα κρέατα αναφέρθηκαν στο ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF). Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει πάνω από τα δύο τρίτα των απορρίψεων προϊόντων κρέατος που εισάγονται από όλο τον κόσμο, για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 160 απορρίψεις από τότε που η ΕΕ εντατικοποίησε τους ελέγχους της, στον απόηχο του γνωστού διατροφικού σκανδάλου με το σάπιο κρέας στη Βραζιλία. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο διαφθοράς βγήκε στο φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο, όταν ηγετικές επιχειρήσεις της βιομηχανίας κρέατος της χώρας κατηγορήθηκαν για εξαγωγή ακατάλληλων προϊόντων.

Δεδομένου ότι η Βραζιλία είναι η χώρα με τις περισσότερες εξαγωγές κόκκινου κρέατος παγκοσμίως (με ετήσιο τζίρο 12 δισ. δολάρια), η κρίση εμπιστοσύνης από την οποία δοκιμάζεται αποκτά μεγαλύτερη διάσταση. Το γεγονός ότι αποσύρεται μεγάλο κομμάτι κρέατος από την παγκόσμια αγορά είναι θετικό για το ευρωπαϊκό και το ελληνικό κρέας, που αποκτούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, ανεβάζοντας τις πωλήσεις και –ενδεχομένως– την τιμή τους.