Ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή ΠΑΣΕΓΕΣ- κατασχέσεις – κόκκινα δάνεια

Ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή ΠΑΣΕΓΕΣ- κατασχέσεις – κόκκινα δάνεια
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Καίριο πλήγμα κατά των ελληνοποιήσεων το νομοσχέδιο για τα νωπά, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των κυβερνητικών βουλευτών, «ανολοκλήρωτο, πρόχειρο, αδύναμο θεσμικά», κατά τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, που παρά τις όποιες θετικές διατάξεις στο σύνολό του δεν θα μπορέσει ν΄αλλάξει το στρεβλό τοπίο, επικρατεί στην αγορά.

Φωτιές άναψε η συζήτηση για το συνεταιριστικό κίνημα και τη χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και η σχετική αναφορά από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο από πλευράς της ΝΔ ενώ έντονα και καταιγιστικά πυρά δέχτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου από τον πρώην υπουργό, βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επεσήμανε ότι με το νέο νομοσχέδιο δεν υπάρχει από πλευράς της πολιτείας η δυνατότητα να ελέγχεται η αγορά από τους επιτήδειους, οι οποίοι κινούνται εκτός κανόνων.

-Διαφήμιση-

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Καρράς αποκάλυψε ότι το νομοσχέδιο δεν προστατεύει τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς από τον κίνδυνο κατάσχεσης των πληρωμών των προϊόντων τους που θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης.

Η κυβερνητική πλευρά 

Ο κ.Αποστόλου υπεραμύνθηκε λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρήκε μια στρεβλή κατάσταση στην αγορά, ότι οι συνεταιρισμοί έχουν κόκκινα δάνεια κοντά στα 3,5 δις ευρώ, ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται για τον αγρότη κι αυτό αποδεικνύεται με τις 6,5 ώρες διαβούλευσης με τον πρωθυπουργό, για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Λάρισα.

«Υπάρχουν ένοχοι και για την κρίση και για τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος σημείωσε πως από τις τόσες συνεδριάσεις που έγιναν στη Λάρισα, ουδείς διαμαρτυρήθηκε για το νομοσχέδιο για τα νωπά  και ευαλλοίωτα. Το τωρινό νομοσχέδιο τελικά θα αφορά όχι στις αγορές παραγωγών αλλά μόνο τις παραγωγές βιολογικών προϊόντων αλλά η ρύθμιση θα έρθει στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ενώ έγινε νομοτεχνική βελτίωση και για τις σχολές κρέατος.

Για νομοσχέδιο που δίνει  «καίριο πλήγμα στις ελληνοποιήσεις» και προστασία του αγροτικού εισοδήματος έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και κάλεσε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το ψηφίσουν. «Επιτέλους μπαίνει μια τάξη στην ασύδοτη αγορά», ανέφερε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος. «Για μας στο ΣΥΡΙΖΑ είναι προτεραιότητα η διατροφική επάρκεια και η στήριξη του πρωτογενή τομέα και με αυτό το νομοσχέδιο το αποδεικνύουμε στην πράξη».

-Διαφήμιση-
Delegate