Άνιση η μάχη των Ελλήνων αλιέων

Ιταλοί καπετάνιοι εκπαίδευσαν πριν χρόνια τους Τούρκους αλιείς στον χειρισμό των σκαφών που αγόρασαν από εκείνους και διατηρούν ακόμη σχέσεις συνεργασίας

alieis-ellada

Ένα γήπεδο όπου η μια ομάδα κατεβαίνει με 11 παίκτες και η άλλη με 150 είναι το Αιγαίο Πέλαγος, με τους Έλληνες αλιείς να επαναλαμβάνουν την έκκληση για ελέγχους προς κάθε αρμόδιο. Ένας τεράστιος αλιευτικός στόλος δραστηριοποιείται στις ελληνικές θάλασσες, με αποτέλεσμα στο Θρακικό, ανά έναν Έλληνα ψαρά να αντιστοιχούν 15 Τούρκοι. «Είναι μεγάλης δυναμικότητας, διαθέτουν τεράστια σκάφη, με αλιευτικά εργαλεία που απαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε η μοιρασιά είναι 30%-70% και βαίνει μειούμενη», περιγράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας. «Καταγγείλαμε το πρόβλημα και στην ΕΕ, αλλά λειτουργεί σαν υποκριτικός μηχανισμός, κουνώντας το δάχτυλο σε εμάς, γιατί τα συμφέροντά τους είναι αλλού. Οι μεγαλύτερες κονσερβοποιίες Ιταλίας και Ισπανίας βασίζονται στην αλιεία της Τουρκίας», καταγγέλλει ο κ. Σαρίκας, βιώνοντας το αδιέξοδο των συναδέλφων του. Εξηγεί ότι η ΕΕ θα έπρεπε να απαγορεύσει στα κράτη -μέλη να εισάγουν αλιεύματα από την Τουρκία, γιατί είναι παράνομα αλιευμένα.

Προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι, και συγκεκριμένα οι Ιταλοί, εξόπλισαν τους Τούρκους αλιείς με ισχυρό στόλο και τους εκπαίδευσαν. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι Τούρκοι θα μείνουν μόνοι τους, γιατί εμείς δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και θα αποχωρήσουμε. Έχουμε αναφερθεί σχετικά εγγράφως και προφορικά, αλλά η κατάσταση παραμένει η ίδια».

Παλιόκαιρος

Ο φετινός χειμώνας ήταν ό,τι χειρότερο για τους Έλληνες αλιείς, μεταφέρει ο Δημήτρης Σαρίκας, καθώς σε ένα δίμηνο βγήκαν για ψάρεμα συνολικά 15 μέρες. «Οι νότιοι άνεμοι που επικρατούσαν δημιούργησαν τραγικές συνθήκες για τα σκάφη μας». Η ιδιαιτερότητα του καιρού παραβίασε τους νόμους της φύσης, «με αποτέλεσμα κάποια είδη, όπως οι κυπρίνοι, που θα έπρεπε να έχουν αβγό τέλος Απριλίου και Μάιο, πριν 15 μέρες είχαν κάνει το αβγό τους και το είχαν ρίξει. Επίσης, στον γαύρο και τη σαρδέλα παρατηρείται μια ανωμαλία, καθώς υπάρχουν ακόμη αβγωμένα είδη, ενώ θα έπρεπε να έχουν ρίξει το αβγό τους. Το λαβράκι που έπρεπε να έχει αβγό τον Γενάρη είδαμε να ξεκινάει από τον Οκτώβρη», τονίζε, περιγράφοντας τη διαταραχή στην αναπαραγωγή των ειδών λόγω αλλαγής κλίματος. Υπενθυμίζει ότι οι επιστήμονες αποδίδουν τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων στη ρύπανση, την αλλαγή κλίματος και την υπεραλίευση.