Άνω κάτω η Βουλή με πλειστηριασμούς – σφοδρή αντιπαράθεση για κάνναβη

Άνω κάτω η Βουλή με πλειστηριασμούς - σφοδρή αντιπαράθεση για κάνναβη

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή έχει πυροδοτήσει το ζήτημα των πλειστηριασμών και της αύξησης του ορίου  τετραϋδοκανναβινόλης, μετά την καλλιέργεια κάνναβης στη Βουλή. Στο θέμα της τετραϋδοκανναβινόλης αναφέρθηκε  από την πλευρά της ΝΔ, ο Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος χαρακτήρισε τη διάταξη «ύποπτη», αφού δεν την ζητούν, όπως είπε,  οι αγρότες και δεν ισχύει και για την ΕΕ και ζήτησε ν΄ αποσυρθεί.

Οξύτατη όμως ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε για το θέμα των πλειστηριασμών και το ΚΚΕ κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Παφίλης κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ν΄ αποσύρει τη διάταξη. Η ΝΔ, καλωσόρισε την κυβέρνηση στην αλλαγή θέσης, όπως ειπώθηκε, υπέρ των πλειστηριασμών και ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως η κυβέρνηση άλλαξε στάση από τον καιρό, που έλεγε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε τονίζοντας ότι δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να σπάσουν το κεφάλι κάποιου. Υποστήριξε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι εξασφαλισμένη έως την 31.12.2018 και σημείωσε πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο προστασίας και ήδη από 1-25/1/2015 και τότε ξεκίνησε διαδικασία πλειστηριασμών, η οποία σταμάτησε με το νόμο Σταθάκη.

«Εάν μου φέρετε εσείς μια πρώτη κατοικία, που έχει εκτεθεί σε πλειστηριασμό είτε δημόσιο αναγκαστικό είτε ηλεκτρονικό για δανειολήπτη που έχει τις προϋποθέσεις του νόμου και κάλυψη δικαστηρίων και η πρώτη κατοικία βγαίνει σε πλειστηριασμό τότε να μιλήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης και υποστήριξε ότι με τις προϋπάρχουσες διατάξεις, υπήρχε προστασία και για «εκατομμυριούχους  με βίλες εις βάρος των φορολογουμένων». «Δεν πρόκειται περί νομοθετικής ρύθμισης εν όλω», τόνισε ο Σταύρος Κοντονής αλλά περί μίας προσθήκης, που προστατεύει τους συμβολαιογράφους, που πλέον δεν ασκούν δραστηριότητα μόνο σε δημόσιο χώρο αλλά και σε ιδιωτικό χώρο και καθιστά το αδίκημα αυτεπαγγέλτως διωκόμενο.

Απολύτως θετική χαρακτήρισε τη διαδικασία των πλειστηριασμών, ο Σταύρος Κοντονής, τονίζοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους χρωστούν λεφτά και, αν δε γίνουν οι πλειστηριασμοί, μπορεί να μη μπορούν κι αυτοί ν΄ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αναφερόμενος σε περιπτώσεις , που υπήρχαν στο παρελθόν, με ανθρώπους  του υποκόσμου, οι οποίοι χτυπούσαν τους πλειστηριασμούς. Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών υποστήριξε ότι ο άνθρωπος που εκπλειστηριάζουν την κινητή ή την ακίνητη του περιουσία, να παίρνει καλύτερη τιμή, με τη διαδικασία αυτή, η οποία πρέπει να είναι διαφανής. «Η προστασία της κύριας, της πρώτης, της λαϊκής κατοικίας είναι πρώτο και κύριο ζητούμενο», σημείωσε. “Ένας εργαζόμενος που του χρωστά δεδουλευμένα ο εργοδότης έχει επιχείρηση δεν πρέπει να διεκδικήσει;”, “Μία γυναίκα, που δεν παίρνει διατροφή, για τα παιδιά από τον πρώην σύζυγό της, τι θα κάνει;”