Με προβλήματα ξεκίνησε η νέα χρονιά για την ανοιξιάτικη πατάτα. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την εποχή της καλλιέργειας είχαν σαν αποτέλεσμα τις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Οι τιμές παραγωγού κατρακυλούν σε οριακά για την εποχή επίπεδα, καθώς παρατηρούνται αθρόες εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας, ένα ποσοστό των οποίων διακινείται ως ελληνικό. Οι εξαγόμενες ποσότητες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, λόγω της αδυναμίας των παραγωγών να συνεργαστούν μεταξύ τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων είναι η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Αρκετοί αγρότες επιλέγουν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, λόγω και του μεγάλου κόστους παραγωγής. Η «ΥΧ» καταγράφει την εικόνα που επικρατεί στις περιοχές που ξεκίνησαν τη συγκομιδή.

Μαύρη αυλαία στην Αχαΐα

Δυσοίωνες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της καλλιέργειας της εαρινής πατάτας στην Αχαΐα, λόγω της σημαντικής μείωσης της παραγωγής, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η απόδοση της πρώιμης πατάτας ήταν 4 έως 5 τόνους το στρέμμα, φέτος η παραγωγή δεν ξεπερνά τους 2,5 τόνους. Την ίδια στιγμή η τιμή παραγωγού για την πατάτα στη Λακκόπετρα Αχαΐας που είναι πρώιμη περιοχή φτάνει τα 35 λεπτά το κιλό, που σε καμία περίπτωση, όπως λένε οι καλλιεργητές δεν καλύπτει τα λειτουργικά τους έξοδα.

«Παλιά, κάθε τρία χρόνια υπήρχε μια καλή χρονιά για την πατάτα, που η τιμή της έφτανε τα 50 λεπτά και έτσι ο παραγωγός τα έβγαζε πέρα οικονομικά», μας εξηγεί ο Γιώργος Παλαιολόγος, αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Αχαΐας.

Αγωνία για το αύριο στην Πελοπόννησο

Ισχυρές πιέσεις φαίνεται ότι δέχεται η ανοιξιάτικη πατάτα της Μεσσηνίας, κυρίως από την εξ Αιγύπτου εισαγόμενη. Η τιμή της βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα όπως πλέον και η παραγωγή της, που την τελευταία δεκαετία μειώθηκε κατακόρυφα. Ο Γιώργος Γκούμας, εξαγωγέας, δήλωσε στην «ΥΧ» πως «τη δεκαετία του ‘80 καλλιεργούσαμε 10.000 στρέμματα πατάτας και σήμερα έχουμε καταλήξει να καλλιεργούμε 2.700. Οι μεγάλες εισαγωγές από Αίγυπτο έδιωξαν κόσμο από την παραγωγή.

Σε άλλες χώρες απορρίπτονται τέτοια φορτία λόγω κακής ποιότητας, όμως στην Ελλάδα μόνο τον Μάρτιο μπήκαν 33.000 τόνοι πατάτα από Αίγυπτο και άλλοι 40.000 από Κύπρο». Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση του κ. Γκούμα δραστηριοποιείται στις εξαγωγές από το 1962. «Μέχρι τη δεκαετία του ‘90, η αγορά μας ήταν η Γερμανία αλλά στη συνέχεια στραφήκαμε προς Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία. Η ανοιξιάτικη πατάτα χαίρει καλύτερης υποδοχής από το εξωτερικό, αφού οι Έλληνες καταναλωτές απλά διαλέγουν τη φθηνότερη, ελέω κρίσης». Οι τιμές για τα μεγάλα μεγέθη πατάτας είναι περίπου 35 λεπτά και για τα μικρά γύρω στα 30 λεπτά. Τα μικρά μεγέθη προωθούνται στο εξωτερικό και τα μεγάλα στην εσωτερική αγορά.

Υποτονική η Ηλεία

Χαμηλή παραγωγή παρατηρείται σε μία ακόμα πρώιμη περιοχή για την καλλιέργεια της πατάτας, τον Κάμπο της Ηλείας. Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η παραγωγή δεν ξεπερνά τους 2 τόνους το στρέμμα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες η απόδοση έφτανε ακόμα και τους 6 τόνους.

Σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη αυτή ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες των προηγούμενων τριών μηνών, που δεν άφησαν πολλά περιθώρια στην εαρινή πατάτα να αναπτυχθεί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέα Τσουκαλά, η τιμή είναι εξίσου αποκαρδιωτική, δεδομένου ότι δεν ξεπερνά τα 30-32 λεπτά το κιλό. «Μιλάμε για πρώιμη πατάτα με μεγάλη ζήτηση ακόμα και σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ρουμανία, που θα περίμενε κανείς να έχει καλύτερη τιμή για τον παραγωγό. Εντούτοις, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, με ευθύνη πολλών, αλλά ακόμα και των ίδιων των παραγωγών, που τόσα χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση. Και σήμερα ολοένα και περισσότεροι εγκαταλείπουν την καλλιέργεια γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Πρόκειται για ακόμα μία καλλιέργεια που χάνεται από τη Δυτική Ελλάδα και τον Νομό Ηλείας», καταλήγει ο κ. Τσουκαλάς.

των Γιώργου Αργυρίου, Νικολέτας Τζώρτζη