Ανοιχτή σε βελτιώσεις η κυβέρνηση για Cosco

Ανοιχτή σε βελτιώσεις η κυβέρνηση για Cosco
-Διαφήμιση-
Delegate

Αλλαγές προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας, στο κυρωτικό νομοσχέδιο, που υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της  Βουλής, για την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην εταιρίαCosco κι επίκειται συζήτηση του στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της Αρχής κι Επί των Άρθρων και στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής, εν μέσω διαμαρτυριών του κινεζικού ομίλου, ότι είναι σε πολλά σημεία σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ΄ αυτά που συμφωνήθηκαν, κατά την υπογραφή της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ. Διαμαρτυρίες εκφράστηκαν κι από πλευράς των εργαζομένων στο λιμάνι αλλά κι από ορισμένους δημάρχους, ενώ υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν εκπρόσωποι τουριστικών φορέων.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου η εταιρία , αντί να εκπροσωπηθεί, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με τους εκπροσώπους φορέων  έστειλε επιστολή δια του εκπροσώπου της Άγγελου Καρακώστα, τονίζοντας πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν τήρησε ορισμένους από τους όρους που είχε συμφωνήσει (άρθρα 5, 9 , 10 κ.ά.) με το ΤΑΙΠΕΔ. Δια του εκπροσώπου της ζήτησε αποκατάσταση του κατατεθέντος κυρωτικού νόμου στα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Το γεγονός δημιούργησε εντάσεις στη Βουλή, καθώς υπήρξαν διαμαρτυρίες ό, τι η συμφωνία για το λιμάνι είναι πλέον στον αέρα αλλά ο υπουργός Ναυτιλίας ξεκαθάρισε πως προβλεπόταν να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις που είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τη νομοθεσία της χώρας και ό,τι η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις, σταθερές  με την Κίνα και δεν διακυβεύεται ούτε η συμφωνία ούτε το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη χώρα κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων. 

Άννα Στεργίου