Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ λόγω ακαρπίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ λόγω ακαρπίας
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Την εξέλιξη του φαινομένου της ακαρπίας, παρακολουθούν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, για να φανεί, αν πρόκειται για ένα γενικευμένο φαινόμενο λόγω καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης.

Απαντώντας κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ηρακλείου Κρήτης, ο κ.Μπόλαρης ανέφερε ότι πρέπει να κινηθεί η διαδικασία από τους πληγέντες για να φέρουν τα αιτήματά τους, εφ΄ όσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένταξη στα ΠΣΕΑ, αφού κανονισμός του ΕΛΓΑ, δεν προβλέπει αποζημίωση για την ακαρπία, για μειωμένη παραγωγή, κακή καρπόδεση, σχινοκαρπία κλπ. και επεσήμανε τις προϋποθέσεις:

  •  Ζημιά ετήσια σε επίπεδο νομού άνω του 30% σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών χρόνων, με τα επίσημα στοιχεία που έχει η χώρα.
  • Επιστημονική τεκμηρίωση ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης (καλοκαιρία και υψηλές θερμοκρασία Γενάρη, Φλεβάρη κ.ά.).
  • Επίσημα στοιχεία από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
  • Έγκριση της δαπάνης αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«Θα πρέπει να σας πω τώρα ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, το κέντρο στο Ηράκλειο παρακολουθούν την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας έχοντας σημειώματα. Όχι μόνο στο νομό, αλλά στο σύνολο της Κρήτης σε σχέση με το φαινόμενο της ακαρπίας από πλευράς του Υπουργείου, δόθηκε η εντολή και έχουμε ένα πόρισμα επιτροπής που αναφέρεται στα αίτια που δημιουργούν το φαινόμενο. Όμως δεν αρκεί αυτή η μελέτη. Το υπουργείο παραγγέλνει αναλογιστική μελέτη για να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και ενδεχόμενα να υποστηρίξουμε ένα άλλο αίτημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από την πλευρά του προχώρησε σε κατάθεση εγγράφων, που επισημαίνουν τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και δημιούργησαν εκτεταμένα προβλήματα στις καλλιέργειες, τα οποία ανακοινώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αλλά και τα αναλυτικά στοιχεία από τους σταθμούς μέτρησης  του νησιού, που τεκμηριώνουν ως και 70% μείωση των βροχοπτώσεων. 

Άννα Στεργίου

-Διαφήμιση-
Delegate