Αντέχει στο χρηματιστήριο το βαμβάκι με όπλο τις εξαγωγές παρά το ισχυρό δολάριο

Οι αγορές της Ανατολής καλύπτουν την υποτονική παρουσία των Τούρκων στην εγχώρια αγορά

Συστάθηκε Ομάδα Εργασίας βάμβακος
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Σε αντίθεση με άλλα εμπορεύματα στα οποία, τις μέρες που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις της Γέλεν, σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις, οι χρηματιστηριακές τιμές του βάμβακος εμφάνισαν αξιοσημείωτη αντοχή, με τα προθεσμιακά του Μαρτίου να κρατάνε με σχετική άνεση τα επίπεδα των 71 σεντς/λίμπρα. Ως αντίβαρο φαίνεται ότι λειτούργησαν οι αμερικανικές εξαγωγές, οι οποίες συνέχισαν να αυξάνονται, παρά την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης, λόγω της διοχέτευσης στην αγορά μέρους των –τεράστιων– αποθεμάτων που διατηρεί το Πεκίνο.

-Διαφήμιση-

«Ακόμα και χωρίς την ώθηση από την πλευρά της Κίνας, οι τιμές στο βαμβάκι σημείωσαν αύξηση 13% φέτος», σχολιάζει σε σημείωμά της η Commerzbank, χαρακτηρίζοντας «αξιοσημείωτη» τη σταθερότητα της αγοράς, παρά την ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος, το οποίο, σημειωτέον, αναρριχήθηκε σε υψηλά 14ετίας αυτή την εβδομάδα, προτού αρχίσει να κινείται διορθωτικά. «Οι καλές εξαγωγικές επιδόσεις των ΗΠΑ είναι η απόδειξη ότι το ισχυρό δολάριο – μέχρι στιγμής τουλάχιστον– δεν έχει βάλει φρένο στη ζήτηση», συμπληρώνει η τράπεζα.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι τιμές των προθεσμιακών σημείωσαν ελαφρά πτώση της τάξης του 2%, καθώς κερδοσκοπικά κεφάλαια ρευστοποίησαν κάποιες θέσεις τους, ενώ τα τελευταία στοιχεία για την προσφορά και τη ζήτηση υποδείκνυαν ελαφρώς υψηλότερα αποθέματα στο τέλος της σεζόν απ’ ό, τι αναμενόταν έναν μήνα πριν. Την Τετάρτη, πάντως, η αγορά αντιδρούσε ξανά, καταγράφοντας άνοδο 1,4% και οι τιμές επέστρεφαν στην περιοχή των 71 σεντς.

Η ελληνική φυσική αγορά εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα υποτονική, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί περί τους 100.000 τόνους εκκοκκισμένου βάμβακος σε σύνολο 200.000 τόνων, που υπολογίζεται η φετινή παραγωγή. Οι ίδιες πηγές μιλούν για μια πτώση της τάξης του 40% στις εξαγωγές προς την Τουρκία –λόγω της φετινής τοπικής υπερπαραγωγής, της πτώσης της τουρκικής λίρας, αλλά και της πολιτικής αναταραχής στη χώρα–, όμως το κενό δείχνει να καλύπτεται από τις αγορές της Άπω Ανατολής. Την ίδια στιγμή, το ακριβό δολάριο βοήθησε αρκετούς εκκοκκιστές να πουλήσουν σε καλές τιμές, ενώ κάποιοι ποντάρουν σε περαιτέρω άνοδο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η συγκομιδή του σύσπορου έχει ολοκληρωθεί, εκτός από κάποιες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας (π.χ. δήμος Ενάλου), όπου εκτιμάται ότι κάτι λιγότερο από 5.000 τόνοι δεν έχουν συγκομισθεί μέχρι στιγμής.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, *ΠΗΓΗ: Barchart

-Διαφήμιση-
Delegate