Anthea McIntyre: Πώς θα γίνει η Ευρώπη πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις

Anthea McIntyre Πώς θα γίνει η Ευρώπη πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις

Τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογική καινοτομία θα συμβάλει στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής με βιώσιμο τρόπο, εξετάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από κείμενο της Αγγλίδας Ευρωβουλευτή, Anthea McIntyre, για την τεχνολογική καινοτομία στην αγροτική παραγωγή, που έγινε δεκτό από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το κείμενο αναφέρει πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία είναι πολλές. Αρχικά, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρόκειται να αυξηθεί κατά 60%-110% για να καλύψει τη ζήτηση του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού. Δεύτερον, η γεωργία χρησιμοποιεί το 70% της παγκόσμιας χρήσης γλυκού νερού, η διαθεσιμότητα του οποίου αποτελεί σημαντικό περιορισμό στη γεωργική παραγωγή, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τρίτον, τα λιπάσματα αζώτου οδηγούν σε υψηλές αποδόσεις, αλλά η παραγωγή τους αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που καταναλώνεται από τα συστήματα γεωργικής παραγωγής. Τέταρτον, η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% έως το 2030. Πέμπτον, έως και 40% των συνολικών αποδόσεων καλλιεργειών χάνεται κάθε χρόνο σε φυτά και ασθένειες των φυτών και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα προσεχή έτη.

Για όλος τους παραπάνω λόγους, η Anthea McIntyre πιστεύει πως οι τεχνολογίες της ευφυούς γεωργίας είναι απαραίτητες για την επίτευξη βιώσιμης γεωργίας στην ΕΕ. Ωστόσο, αναγνωρίζει τους περιορισμούς για την ευρεία υιοθέτηση των τεχνολογιών αυτών, συμπεριλαμβανομένης της αξιοπιστίας και της διαχειρισιμότητας, καθώς και της προσαρμοστικότητάς της και στις μικρότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Υπογραμμίζει, επίσης, την ιδιαίτερη ανάγκη ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής αλλά και να υπάρξουν σαφή οφέλη στην εκμετάλλευση.

Η Anthea McIntyre δήλωσε στην «ΥΧ»: «Οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να φέρουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη γεωργία και να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος ταυτόχρονα.

Καλύτερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακρίβεια ψεκασμού, μεγαλύτερη αυτοματοποίηση, έξυπνη αναπαραγωγή και ενημερωμένη εφαρμογή της γενετικής. Όλα αυτά μπορούν να βελτιώσουν τις αποδόσεις και να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Είναι, όμως, σημαντικό όχι μόνο να προωθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις και την πρακτική εφαρμογή τους, αλλά και να ωφεληθούν όλες οι χώρες, όλοι οι τομείς και όλα τα μεγέθη της εκμετάλλευσης – μεγάλοι και μικροί, πλούσιοι και φτωχοί.

Μερικές από τις μεγαλύτερες δυνατότητες προώθησης θα είναι σε φτωχότερες περιοχές όπου η γεωργία έχει αλλάξει ελάχιστα με την πάροδο του χρόνου.

Για να επιτύχουμε τα παραπάνω και να μπορέσει η Ευρώπη να έχει λόγο στις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ερευνητές, οι επιστήμονες, οι πανεπιστημιακοί, οι αγρότες και οι κυβερνήσεις εργάζονται μαζί για να δουν νέες εφαρμογές και εξελίξεις που χρησιμοποιούνται στην πραγματική γεωργία – από το εργαστήριο και το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο του καταναλωτή».