Ανθίζει η καλλιέργεια βιομηχανικού τριαντάφυλλου στη Δυτική Μακεδονία

Όλα… ρόδινα διαγράφονται για το μέλλον του βιομηχανικού τριαντάφυλλου που καλλιεργείται συστηματικά σε επιλεγμένες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, και ειδικότερα στην περιοχή του Βόιου Κοζάνης.

Ανθίζει η καλλιέργεια βιομηχανικού τριαντάφυλλου στη Δυτική Μακεδονία
Αναμένεται να τριπλασιαστεί ο αριθμός των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μέσα στο 2017

Η αυξημένη ζήτηση για το αιθέριο έλαιο και το ροδόνερο, που παράγονται στα αποστακτήρια του Συνεταιρισμού Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Οπωροκηπευτικών Φυτών Βόιου Κοζάνης, έφερε πιο κοντά τους αγρότες στη συγκεκριμένη καλλιέργεια ή στην αντικατάσταση παραδοσιακών για την περιοχή καλλιεργειών (σιτάρι, κριθάρι, καπνά) με αυτή των ρόδων.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν διπλασιαστεί και σήμερα υπάρχουν 300 στρέμματα σε πλήρη παραγωγή και άλλα 500 που βρίσκονται σε αναμονή για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Δημοσθένης Τυρεκίδης, το 80% των ατόμων που πρόκειται να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη παραγωγή είναι νέοι ηλικιακά αγρότες, που ενδιαφέρονται και για ένα συμπληρωματικό εισόδημα, προσθέτοντας ότι ήδη εντάσσονται στη βιολογική γεωργία. Καλλιεργούμενες εκτάσεις βιομηχανικού ρόδου υπάρχουν στην Κοζάνη, στα Γρεβενά αλλά και στη Φλώρινα. Σήμερα απασχολούνται 143 παραγωγοί, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από το περασμένο έτος, ενώ για το 2017 προβλέπεται ο αριθμός των καλλιεργήσιμων εκτάσεων να τριπλασιαστεί.

Ο συνεταιρισμός στοχεύει, με βάση τον προγραμματισμό του, στην αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων έως το 2021 σε 5.000 στρέμματα. Η περσινή παραγωγή έφτασε τα 3 λίτρα αιθέριου ελαίου και 3 τόνους ροδόνερου, ενώ καλή αναμένεται να είναι και η φετινή, καθώς οι παγωνιές του χειμώνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, προστάτεψαν την καλλιέργεια από τα ζιζάνια. Για την παραγωγή περίπου ενός λίτρου αιθέριου ελαίου απαιτούνται, αναλόγως της χρονιάς και των καιρικών συνθηκών, 15 με 20 στρέμματα ρόδων.

Η τιμή του ροδέλαιου -που δικαίως αποκαλείται «ρευστός χρυσός»-, στη χονδρική φτάνει τις 9.000 ευρώ, ενώ στη λιανική αγγίζει και τις 13.000 ευρώ. Η τιμή του ροδόνερου φτάνει τα 8 ευρώ το λίτρο. Ροδέλαιο παράγουν κυρίως τέσσερις χώρες στον κόσμο, η Βουλγαρία, που θεωρείται ότι έχει και την καλύτερη ποιότητα, η Γαλλία, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Περσία και τελευταία η Αλβανία, με αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι παραπάνω χώρες θεωρούνται οι κυριότεροι ανταγωνιστές του ελληνικού προϊόντος.

Παρά την αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα του βιομηχανικού ρόδου, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι μικρές παραγόμενες ποσότητες, που αποτελούν εμπόδιο στο κλείσιμο επιχειρηματικών συμφωνιών. Αν και ολόκληρη η ποσότητα δεσμεύθηκε από Ταϊβανέζους επιχειρηματίες, ωστόσο οι παραγωγοί δεν μπορούν να δώσουν μεγάλες ποσότητες στον συνεταιρισμό. Η συγκομιδή των ρόδων, που προσελκύει κόσμο ακόμη και από το εξωτερικό, θα αρχίσει τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Γίνεται χειρωνακτικά, από το χάραμα έως την ανατολή του ηλίου, και διαρκεί 25 ημέρες.