Ανθίζει το σουσάμι στον Έβρο

Ο νομός Έβρου κρατάει τα σκήπτρα στην καλλιέργεια του σουσαμιού στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 2.640 στρέμματα, ακολουθούν η Ξάνθη με 550 και η Ροδόπη με 417 ενώ σε Δράμα και Καβάλα καλλιεργούνται από 40.

Ανθίζει το σουσάμι στον Έβρο

Ο προϊστάμενος Γεωτεχνικού Τμήματος της ΕΑΣ Ορεστιάδας Σάκης Κουτουκίδης μεταφέρει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια επανακάμπτει η καλλιέργεια στον Βόρειο Έβρο. «Κάποιοι ανήσυχοι παραγωγοί βρήκαν με μεγάλη δυσκολία ντόπιο σπόρο και ξεκίνησαν την καλλιέργεια που ήταν παλιά και ξεχασμένη». Οι περισσότερες εκτάσεις εντοπίζονται σε Κέραμο, Τρίγωνο, Δίκαια, με καλλιέργειες από 5 στρέμματα και πάνω. Οι παραγωγοί προμηθεύτηκαν μηχανολογικό εξοπλισμό κι επέλεξαν την συμβολαιακή γεωργία ή την μεταποίηση. Ορισμένοι πηγαίνουν στο σησαμελαιοτριβείο και φτιάχνουν σησαμέλαιο και ταχίνι. Άλλοι δίνουν σουσάμι για να παρασκευαστούν λουκούμια και κουραμπιέδες.

Διαβάστε ακόμη: Καλλιεργώντας, για το καλό της υγείας, σουσάμι σε Ροδόπη και Έβρο

Ο κ. Κουτουκίδης εκτιμά ότι για να προωθηθεί το σουσάμι στις αγορές είναι καλό να δημιουργηθεί ομάδα παραγωγών αλλά προέχει να λυθεί το πρόβλημα της συγκομιδής. Η μηχανική παρουσιάζει απώλειες έως 50%, η παραδοσιακή μέθοδος είναι η καλύτερη αλλά έχει υψηλό κόστος εργατικών. «Για να κερδίσουν έδαφος οι μικρές καλλιέργειες και να πάρει το σουσάμι το μερίδιο της αγοράς που δικαιούται απαιτείται οργανωμένη δουλειά, να γίνει ομάδα, να τυποποιήσει και να προωθήσει τα προϊόντα». Αναφέρει την περίπτωση μεγάλης εταιρίας τροφίμων που αγοράζει σουσάμι από το Σουδάν παρότι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για ελληνικό. «Οι έμποροι ενδιαφέρονται για το κεχριμπαρί σουσάμι που καλλιεργείται στον Έβρο».  

Οικογενειακή παράδοση

Ο Δημήτρης Βουλουτάκης καλλιεργεί 70 περίπου στρέμματα στον Κέραμο τα οποία σκέφτεται ν’ αυξήσει και μάλιστα να σπείρει σουσάμι σε αγροτεμάχιο μετά το αλώνισμα των κτηνοτροφικών φυτών. Τα υπόλοιπα θα σπαρθούν πρώιμα το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου. «Ξεκίνησα πριν πέντε χρόνια δοκιμαστικά την καλλιέργεια σε 3-4 στρέμματα. Η προσπάθεια συνεχίζεται γιατί είναι άγνωστη καλλιέργεια». Ο τελευταίος που έσπειρε σουσάμι ήταν ο προπάππους του Ζαχαρίας. Πέρυσι, έδωσε ένα τόνο σουσάμι στην Σύρο προς 4 ευρώ, σε κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων και χρειάστηκε πιστοποίηση από εργαστήριο στην Θεσσαλονίκη ότι δεν είναι γενετικά τροποποιημένο και η ποικιλία είναι παραδοσιακή. Ταυτόχρονα, κάνει επαφές με ταχινοποιεία της Θράκης. «Σκοπός μας είναι ν’ αυξήσουμε τα κιλά για να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να βγάλουμε ένα καλό μεροκάματο, αλλά ταυτόχρονα να βρούμε τον σωστό τρόπο σποράς».