Αντιδρά το Επιμελητήριο Έβρου για τους δασμούς στην Τουρκία

Αντιδρά το Επιμελητήριο Έβρου για τους δασμούς στην Τουρκία

Το Επιμελητήριο Έβρου, σε επιστολή του προς την Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι η μονόπλευρη επιβολή υψηλών δασμών από την Τουρκία στα εισαγόμενα είδη διατροφής από χώρες-μέλη της ΕΕ, χωρίς να ισχύει το αντίστροφο, πλήττει τις ελληνικές επιχειρήσεις και την αγροτική παραγωγή του νομού.

Ειδικότερα, από το 1995, η Τουρκία εξάγει βασικά προϊόντα, όπως αγροτικά είδη, με μηδενικούς δασμούς, ενώ εισάγει με υψηλούς δασμούς. Ενδεικτικά, ο δασμός στα τυριά ανέρχεται έως 180%, στα φρούτα 54%, στο κεφαλοτύρι 138%, στο αλεύρι σίτου 102,6% κ.λπ. Αίτημα του επιμελητηρίου είναι να ισχύουν οι ίδιοι όροι για τα είδη διατροφής και στις εξαγωγές προς την Τουρκία.

Χαρακτηριστικά στην επιστολή του επιμελητηρίου αναγράφεται ότι στα πεδία εξαγωγές-εισαγωγές της Ελλάδας με την Τουρκία διαπιστώνει κανείς ότι «ακόμη και στα ψάρια εισάγουμε την τελευταία δεκαετία 10-27 εκατ. ευρώ, ενώ εξάγουμε 0,96-1,9 εκατ. ευρώ. Στα φρούτα εξάγουμε 6-9 εκατ. ευρώ και εισάγουμε 40-55 εκατ. ευρώ. Σε πολλές κατηγορίες δεν εξάγουμε τίποτα, ενώ αντίθετα εισάγουμε γαλακτοκομικά, αβγά, λάδια, ζάχαρη, μέλι. Από όλα αυτά συνάγεται ότι η ελληνική παραγωγή πλήττεται από το υφιστάμενο καθεστώς».

«ΥΧ»

1ο Αγροτικό Συνέδριο ΣΑΣΟΕΕ