Αντιδράσεις συναντά η πρόταση νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο

«Εάν αυτό το νομοσχέδιο “περάσει” ως έχει, ουσιαστικά ολοκληρώνει το έργο που ξεκίνησε ο σημερινός νόμος 4264, που οδηγεί σε συρρίκνωση του θεσμού των λαϊκών αγορών». Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) Κ. Κακαράντζας, εκφράζοντας την αντίθεση της Ομοσπονδίας με το σκεπτικό που, κατά την εκτίμησή του, διέπει το νομοσχέδιο που δόθηκε στους φορείς των πωλητών υπό τη μορφή πρότασης, πριν οριστικοποιηθεί η τελική του μορφή.

Αντίθετος με μια σειρά διατάξεις που αφορούν τους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών εμφανίζεται, από τη σκοπιά των παραγωγών, ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ), Π. Μόσχος. Αιχμή η κατάργηση του δικαιώματός τους να δραστηριοποιούνται σε οποιαδήποτε λαϊκή της προτίμησής τους, καθώς και το σύστημα μοριοδότησης για την τοποθέτηση μέσα στις αγορές.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας, Κ. Κακαράντζας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός, σχολιάζοντας την εν λόγω πρόταση νομοσχεδίου που πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα. Κάνοντας λόγο για «απαίτηση των θεσμών», για πολιτικές που θα ασκούνται «σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων διακίνησης τροφίμων», εκτίμησε ότι αυτή είναι η φιλοσοφία που διαπνέει και το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. «Δεν επιλέγουν τον ξαφνικό θάνατο, όμως διαφαίνεται ότι στοχεύουν σε ένα βάθος χρόνου να συρρικνώσουν σημαντικά τη λαϊκή αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες διατάξεις, η αντίθεση της ΠΟΣΠΛΑ -σύμφωνα με τον επικεφαλής της- εστιάζει σε προτάσεις και διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας που δεν ελήφθησαν υπόψη, όπως τη διασύνδεση του πωλητή λαϊκών αγορών με τον πρωτογενή τομέα ή την αξιοποίηση των απορριμμάτων. Ακόμη, ζήτημα για την ΠΟΣΠΛΑ είναι η θεσμοθέτηση σειράς παράλληλων υπαίθριων αγορών, όπως είναι -πλέον των farmers markets- οι αγορές καταναλωτών για τις οποίες ο Κ. Κακαράντζας σημειώνει ότι παραμένει ζητούμενο τι ανάγκες έρχονται να καλύψουν και οι κυριακάτικες αγορές που, όπως λέει, «έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για προστασία της κυριακάτικης αργίας».

Ως αναποτελεσματικές κρίνει τις διατάξεις για τον έλεγχο των πωλητών που ψευδώς εμφανίζονται ως παραγωγοί των προϊόντων που διακινούν. Εκτιμά πως παρόλο που φαίνεται μια προσπάθεια να γίνονται έλεγχοι στον χώρο παραγωγής, διατηρώντας τις τριμελείς επιτροπές σαμποτάρεται αυτή η προσπάθεια, «καθώς ξέρουμε καλά τι συμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες». Επιπλέον, προσθέτει ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για τον έλεγχο στο χώρο διακίνησης, δηλαδή, τι ποσότητες φτάνουν καθημερινά από πωλητές στις λαϊκές.

laikes-agores-nomosxedio

Ένα ακόμη σημείο που συναντά την αντίδραση των επαγγελματιών είναι η διάταξη με την οποία διατηρείται η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα μεταξύ των δικαιολογητικών τα οποία απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας επαγγελματία πωλητή. Αυτό, που ήταν και από τα πρωταρχικά ζητήματα κατά την ψήφιση του σημερινού νόμου, θα συνεχίσει, όπως επισημαίνει ο Κ. Κακαράντζας, να δημιουργεί προβλήματα στους επαγγελματίες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει. Τέλος, αντίθετος εμφανίζεται με τη διάταξη που καταργεί τη μεταβίβαση άδειας.

«Το σύστημα μοριοδότησης για την τοποθέτηση μέσα στις αγορές οδηγεί σε αποκλεισμό των νέων παραγωγών από τις λαϊκές», σχολίασε με έμφαση ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ, Π. Μόσχος. Θεωρεί ότι η γενίκευση του συστήματος της μοριοδότησης με τρόπο ώστε να περιλαμβάνει και τους παραγωγούς -εκτός από τους επαγγελματίες- ακυρώνει στην πράξη τη δυνατότητα των παραγωγών να τοποθετούνται στις αγορές ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει διαθέσιμη θέση, κάτι το οποίο ισχύει από ιδρύσεως των λαϊκών αγορών. «Δεν το λέμε τυχαία», σημείωσε, καταλήγοντας πως «πρέπει να χτυπηθούν οι τοπικές συντεχνίες με τους επαγγελματίες και τις τοπικές αρχές».

Επίσης, «αδιαπραγμάτευτη» χαρακτηρίζει τη δυνατότητα των παραγωγών να δραστηριοποιούνται σε οποιαδήποτε λαϊκή σε όλη τη χώρα με δική τους επιλογή, η οποία καταργείται με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Όπως προβλέπεται, οι παραγωγοί πωλητές θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε λαϊκές της Περιφέρειας στην οποία εκδίδεται η άδειά τους και σε ακόμη μία.

Τρίτο σημείο που αναδεικνύεται μεταξύ των κυρίαρχων του νέου νομοσχεδίου για την Ομοσπονδία των παραγωγών πωλητών είναι ότι δεν ικανοποιεί το αίτημά της για επανίδρυση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται, σύμφωνα με τον Π. Μόσχο, για αθέτηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού να ικανοποιήσει τη συγκεκριμένη διεκδίκηση όταν βρισκόταν στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ζητάμε με σαφήνεια να επανασυστηθούν οι δύο Οργανισμοί με όλες τις αρμοδιότητές τους. Στην Αθήνα ειδικά, οι λαϊκές απασχολούν περισσότερους από 15.000 πωλητές με όλα τα προβλήματά τους, που δεν μπορεί ούτε η Περιφέρεια ούτε η Επιτροπή Λαϊκών Αγορών να αντιμετωπίσει», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «εκτιμούμε ότι με τις νέες διατάξεις που πήραμε στα χέρια μας μειώνονται οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών που υπάρχει στην Περιφέρεια».