«Απαιτείται δράση για την αντιμετώπιση της υδατικής κρίσης», λέει η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό

«Απαιτείται δράση για την αντιμετώπιση της υδατικής κρίσης», λέει η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό

«Η 22η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, κάθε χρόνο μας υπενθυμίζει ότι, παρότι έχει σημειωθεί σχετική πρόοδος, πρέπει να αναλάβουμε πρόσθετη δράση για να αντιμετωπίσουμε την υδατική κρίση», δήλωσε η δρ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του διακυβερνητικού Οργανισμού Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό (Global Water Partnership Organization – GWPO) και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το Νερό.

Όπως αναφέρει, «σήμερα υπάρχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες ακόμα 663 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν χωρίς να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε νερό, χωρίς να έχουν νερό κοντά στο σπίτι τους, ενώ ξοδεύουν εκατοντάδες ώρες για να πάνε και να φέρουν νερό για τις οικογένειές τους. Παράλληλα τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και τις ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες απορρύπανσης. Οι υδατικοί πόροι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ρυπανθεί, ακόμα και το πόσιμο νερό, και πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες απορρύπανσης τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την οικολογική ισορροπία των οικοσυστημάτων. Περαιτέρω παγκόσμια οι πόροι του νερού δέχονται τις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές του πλανήτη να σημειώνονται έντονα φαινόμενα λειψυδρίας».

Σύμφωνα με την κ. Αυγερινοπούλου, «το νερό αποτελεί πηγή ζωής, εργαλείο συνεργασίας και δίκαιης ανάπτυξης. Η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων θα κρίνει το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια. Οι προκλήσεις -λόγω της υπερεκμετάλλευσης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής- είναι μεγάλες. Η εντατικοποίηση της διεθνούς συνεργασίας, η έμφαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για το περιβάλλον και την προσαρμογή, για τις κλιματικές αλλαγές που αφορούν άμεσα στους υδατικούς πόρους, αλλά και η ανάπτυξη και χρήση καινοτόμων τεχνολογιών απορρύπανσης, ορθολογικής διαχείρισης και αφαλάτωσης, είναι πτυχές στις οποίες χρειάζεται όλοι να επικεντρωθούμε. Στην Ελλάδα, διαθέτουμε αρκετές σύγχρονες τεχνολογίες οι οποίες, αν εφαρμοστούν, μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις».

Καταλήγοντας, η κ. Αυγερινοπούλου τονίζει ότι «ο Παγκόσμιος Στόχος Βιωσιμότητας Νο 6 αφορά την πρόσβαση σε ασφαλές νερό για όλους και επαρκείς συνθήκες υγιεινής μέχρι το 2030. Όλοι μαζί πρέπει να το πετύχουμε».

Ο διακυβερνητικός Οργανισμός Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό ιδρύθηκε το 1996 από την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Δανία, την Ουγγαρία, την Ιορδανία, το Πακιστάν και τη Σουηδία, στην οποία και εδρεύει. Συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ενώ στην ατζέντα του συμπεριλαμβάνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές και η προώθηση της Αναπτυξιακής Ατζέντας 2030 για την προστασία των υδατικών πόρων και τη δίκαιη κατανομή τους. Αναδεικνύεται σε έναν από τους σημαντικότερους πολυμερείς οργανισμούς για το περιβάλλον, καθώς αποτελείται από ένα δίκτυο 3.000 εταίρων, ενώ προωθεί και συντονίζει 13 Περιφερειακές και 86 Κρατικές Συμπράξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ