Απάντηση Αποστόλου σε Μπασιάκο για αποζημιώσεις λόγω πυρκαγιών

Δασική πυρκαγιά στην Ασωπία Βοιωτίας
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Για τις αποζημιώσεις όσον αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή Βοιωτίας και Αν. Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης ΝΔ, Βαγγέλη Μπασιάκο.

Ο κ. Μπασιάκος έχει επισημάνει τον θλιβερό απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, σε σχέση με πέρυσι, καθώς περισσότερες δασικές και άλλες πυρκαγιές καταγράφηκαν το 2016, σε σχέση με το 2015, με αποτέλεσμα το διπλασιασμό των καμένων εκτάσεων. Επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων ζημιών, πανελλαδικά, καθώς και στην περιοχή της Βοιωτίας, η οποία έχει πληγεί σημαντικά από μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, ιδίως, από την πυρκαγιά της 25 έως 29.6.2016 στην περιοχή Δερβενοχωρίων, από την πυρκαγιά της 23.7.2016 στην περιοχή μεταξύ Καλλιθέας – Νιχωρακίου – Ελαιώνα- Άρματος Θηβών και σε περιοχές της τ. επαρχίας Λιβαδειάς και κυρίως στο Παρόρι.

-Διαφήμιση-

Στην από 2.12.2016 απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Αποστόλου στην με αριθμό 1147/14.11.2016 τελευταία ερώτηση του, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ε. Μπασιάκος, για τα θέματα της αρμοδιότητας μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Βοιωτίας (κυρίως στα Δερβενοχώρια και στο Παρόρι) λόγω των πυρκαγιών που σημειώθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες του 2016 στην εν λόγω περιοχή, επισημαίνεται ότι παρατηρήθηκαν ζημιές:

  • σε φυτικό κεφάλαιο (δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως ελαιοκαλλιέργειες) του οποίου οι καταγραφές θα γίνουν αργότερα με την αναβλάστηση των δέντρων, σύμφωνα με τη γεωπονική επιστήμη και τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και
  • σε πάγιο κεφάλαιο για τις οποίες ζημιές διενεργήθηκαν επισημάνσεις και έγιναν καταγραφές.

Στη συνέχεια, οι ζημιές του φυτικού και πάγιου κεφαλαίου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ.

Έπειτα το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε., ενώ οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και την έγκριση της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και, οπωσδήποτε, μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης – αντικατάστασης των ζημιών.

Όσον αφορά στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τους περασμένους μήνες σε όλη τη χώρα, προξενήθηκαν ζημιές, σύμφωνες με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις διαφόρων περιοχών της Επικράτειας και αφορούν φυτικό και πάγιο κεφάλαιο, καθώς και αποθηκευμένα προϊόντα.

Για τις εν λόγω ζημιές έγιναν επισημάνσεις και καταγραφές και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ΚΟΕ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. και οι ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος».

-Διαφήμιση-
Delegate