Απειλή για τις εξαγωγές η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων

Κατά της απόφασης της ΔΑΟΚ Ημαθίας για εσπευσμένη συλλογή τάσσεται ο Χρ. Κολιός

Η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων είναι και πάλι εδώ, απειλώντας τις εξαγωγές της εγχώριας παραγωγής
-Διαφήμιση-
Delegate

Αντιμέτωποι με την προσπάθεια ορισμένων να κερδοσκοπήσουν προσωρινά σε βάρος της συνολικής παραγωγής ακτινιδίων της χώρας, έρχονται για άλλη μια χρονιά οι καλλιεργητές του φρούτου. Αυτό προκύπτει από την εσπευσμένη συλλογή κάποιων ποσοτήτων ακτινιδίου της ποικιλίας σορέλι που ενέκρινε με απόφασή της η ΔΑΟΚ Ημαθίας, κάποιες από τις οποίες πωλούνται από μεμονωμένα σημεία, στην τιμή περίπου του ενός ευρώ το κιλό.

Στην πραγματικότητα, όπως τονίζουν μιλώντας στην «ΥΧ» κύκλοι προερχόμενοι τόσο από τους ίδιους τους καλλιεργητές όσο και από διακινητές με εμπειρία στην καλλιέργεια ακτινιδίου, αυτή την περίοδο στην αγορά είναι αναμενόμενο να υπάρχουν μόνο ακτινίδια Ν. Ζηλανδίας και Χιλής, που πωλούνται στα 2,5 μέχρι 4 ευρώ το κιλό, γι’ αυτό και στις κεντρικές χονδρεμπορικές αγορές δε συναντά κανείς ελληνικά ακτινίδια. Αυτά δεν είναι ακόμη ώριμα για συγκομιδή και η ΔΑΟΚ Ημαθίας δε θα έπρεπε, σημειώνουν, να προχωρήσει στην έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης. «Τα ακτινίδια σορέλι, τα οποία αφορά η απόφαση, θα έπρεπε να αρχίσουν να συλλέγονται μετά τις 30 Σεπτεμβρίου και όχι στις 18 Αυγούστου», επισημαίνει ο πρόεδρος του ομίλου «Κολιός ΑΒΕΕ» και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒΕ, Χρ. Κολιός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ώριμο φρούτο εγχώριο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Ό,τι τυχόν βλέπει κανείς στην αγορά δεν έχει τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά». Τόσο ο Χρ. Κολιός όσο και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι του χώρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι όσοι στον βωμό του αθέμιτου κέρδους επιχειρούν να εξάγουν το φρούτο που δε διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ποιότητας, θα το δουν να γυρίζει μπούμεραγκ σε βάρος της εικόνας της εγχώριας παραγωγής.

-Διαφήμιση-

Κι αυτό, ας σημειωθεί, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα τείνει να γίνει η τρίτη χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου, υπερκεράζοντας τη Χιλή. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, οι γνώστες του χώρου, τον κίνδυνο μαζί με ποσότητες σορέλι να ανακατέψουν οι επιτήδειοι και ποσότητες χέιγουορθ, οι οποίες πρέπει να αρχίσουν να συλλέγονται μετά τις 20 Οκτωβρίου.

Μελίνα Ζιάγκου, Χριστίνα Καραβοκύρη