Απειλή έξτρα φόρου για τους αγρότες μέσω της προκαταβολής

Kίνδυνος έξτρα φόρου για τους αγρότες μέσω της προκαταβολής
-Διαφήμιση-
Delegate

Κρυφή «βόμβα» για τους αγρότες κρύβει ο συνδυασμός των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησής τους με την αυξημένη –από φέτος- προκαταβολής φόρου.

Όπως είναι γνωστό, για τα εισοδήματα του 2016 οι αγρότες καλούνται να καταβάλλουν προκαταβολή φόρου 100% -αντί για 75% που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015.

Την ίδια στιγμή, τα αγροτικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2016 φορολογούνται βάσει της κλίμακας μισθωτών και συνταξιούχων, δηλαδή με συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φτάνουν μέχρι το 45% αλλά και με έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

-Διαφήμιση-

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», οι ισχύουσες διατάξεις επιτρέπουν στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να υπολογίσουν την προκαταβολή φόρου επί του φόρου που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, όπως αυτό προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έκπτωση του φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Ειδικότερα, με το άρθρο 69 του ΚΦΕ η προκαταβολή φόρου θα υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017 με συντελεστή αυξημένο από το 75% στο 100% επί του φόρου που θα προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, με βάση τη διατύπωση αυτή, ως «φόρος που προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα» μπορεί να ληφθεί υπόψη το ποσό φόρου που αναλογεί στο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα πριν την έκπτωση των 1.900-2.100 που προβλέπεται ειδικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Δηλαδή, η διάταξη του άρθρου 69 δεν αποσαφηνίζει ότι η προκαταβολή πρέπει να υπολογίζεται επί του φόρου που προκύπτει για το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα μετά την αφαίρεση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Για το ζήτημα που προκύπτει αναμένεται να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.