Απειλούν να σταματήσουν την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος οι κτηνοτρόφοι της Φλώρινας

Έκκληση προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στις γαλακτοβιομηχανίες, που παράνομα ελληνοποιούν το αιγοπρόβειο γάλα, απευθύνουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Φλώρινας. Όπως επισημαίνουν, η προσπάθεια που γίνεται από τις βιομηχανίες να συνδέσουν την τιμή του εισαγόμενου γάλακτος με το ελληνικό προσβάλλει τη νοημοσύνη τους και απειλούν να σταματήσουν την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στην περίπτωση που οι τιμές συμπιεστούν περισσότερο. Στην περιοχή του Αμυνταίου, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, που διακινεί περίπου 2.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα και 5.000 τόνους σιτηρέσια (σόγια, κριθάρι, πίτουρο κ.λπ.), από την αρχή της χρονιάς έως και την τελευταία τιμολόγησή του έχει χάσει 7 λεπτά το κιλό στο γάλα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συνεταιρισμού, Χαράλαμπο Ματενίδη, οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα έχουν μεγάλες διακυμάνσεις από 85 λεπτά έως 1 ευρώ, κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και σε συγκεκριμένους παραγωγούς που διαθέτουν μεγάλες ποσότητες, ενώ μεμονωμένοι παραγωγοί του Αμυνταίου πληρώθηκαν ακόμη και 80 λεπτά το κιλό. «Εμείς, ως παραγωγοί, κάνουμε τους υπολογισμούς μας για το έτος, με βάση την τιμή πώλησης της προηγούμενης χρονιάς», επισημαίνει ο κ. Ματενίδης «όταν ξαφνικά στη νέα παραγωγική χρονιά χάνουμε 7 λεπτά, αντιλαμβάνεστε ότι πέφτουμε έξω στον προϋπολογισμό μας». Ο Συνεταιρισμός των Κτηνοτρόφων της περιοχής Αμυνταίου, όπως και άλλοι σύλλογοι, καλούν για άλλη μια φορά την πολιτεία να εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε όλα τα στάδια, από την εισαγωγή έως και την τοποθέτηση του προϊόντος στο ράφι και να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο.

Παράνομα και νοθευμένα προϊόντα

Ζητούν να εφαρμοστούν αυστηρές και σκληρές κυρώσεις σε όσους ελληνοποιούν παράνομα και νοθεύουν προϊόντα, όπως αφαίρεση της άδειας λειτουργίας και όχι μόνο χρηματικά πρόστιμα. Ο κ. Ματενίδης τονίζει πως από τη στιγμή που οι εταιρείες εισάγουν γάλα και το κράτος γνωρίζει τις εισαγωγές αυτές θα πρέπει να πραγματοποιήσει τους αυτονόητους ελέγχους, ώστε να διαπιστώσει αν αυτό το γάλα χρησιμοποιείται για την παρασκευή ΠΟΠ προϊόντων, όπως η φέτα. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί πως, αν συνεχίσουν να μειώνονται οι τιμές, τότε θα σταματήσουν να παράγουν γάλα.

«Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να παράγουμε για μια παραγωγή που, εκ των πραγμάτων, μας βάζει μέσα, γιατί πτώση δεν υπάρχει μόνο στο αιγοπρόβειο γάλα, αλλά και στο κρέας, καθώς ό,τι προϊόντα δημιουργούσαν μια οικονομία κλίμακας μέσα στη μονάδα έχουν καταρρεύσει. Κρατάμε τα χρήματα των επιδοτήσεων, αφήνουμε στείρα τα ζώα, δεν τα αρμέγουμε κι ας ασχοληθούν με τα εισαγόμενα οι εταιρείες», λέει με έμφαση και καταλήγει με την ευχή το πάθημα με το αγελαδινό γάλα και το βόειο κρέας να γίνει μάθημα για το αιγοπρόβειο.