Aπό 23 Μαρτίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ερευνώ- Καινοτομώ- Δημιουργώ»

Aπό 23 Μαρτίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ερευνώ- Καινοτομώ- Δημιουργώ»

Στην αφετηρία μπαίνει το πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ» του ΕΣΠΑ, με τον αγροδιατροφικό τομέα να εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητές του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να προωθήσει τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Ο πρώτος κύκλος ξεκινάει την Πέμπτη 23 Μαρτίου, ώρα 15:00 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 και ώρα 16:00.

Αιτήσεις χρηματοδότησης στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένες επιχειρήσεις, ομάδες επιχειρήσεων, ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς. Τα σχέδια που κατατίθενται θα πρέπει να προωθούν την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία και να εντάσσονται στις κατηγορίες:

α) Έρευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

β) Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς,

γ) Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Η δράση θα ολοκληρωθεί σε 3 κύκλους και θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων ΕΤΑΚ/Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης τόνισε πως: «Η προκήρυξη του προγράμματος βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού κυβερνητικού σχεδιασμού για τη διαμόρφωση της Οικονομίας της γνώσης ως σημαντικού αναπτυξιακού εργαλείου. Η δράση αυτή εστιάζει στη στήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας και την αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων. Σε συνδυασμό με άλλες χρηματοδοτικές δυνατότητες, όπως οι πόροι που διατίθενται μέσω του ΕΛΙΔΕΚ, συνεισφέρει στη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την επιτυχία της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως η δράση αυτή είναι από τις πιο εμβληματικές του νέου ΕΣΠΑ με μεγάλο προϋπολογισμό, που στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεση τους με την παραγωγή. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, «είναι οι πολύ χαμηλές δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία που δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα και που τώρα φεύγει στο εξωτερικό στερώντας από την οικονομία την πιο σημαντική παραγωγική της δύναμη. Αυτή την κατάσταση είμαστε αποφασισμένοι να την αλλάξουμε. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και με μία σειρά άλλες δράσεις που ήδη τρέχουν ή θα ενεργοποιηθούν σύντομα, ενισχύουμε αποφασιστικά την έρευνα και τη σύνδεση της με την παραγωγή, στηρίζουμε την τεχνολογική αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χρηματοδοτούμε δραστηριότητες έντασης τεχνολογίας, ικανές να παράγουν υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πολύ περισσότερο όμως, δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα και να αξιοποιήσουν παραγωγικά τις γνώσεις και τα ταλέντα τους πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».