Από… καφέ αγελάδες πιστεύουν ότι παράγεται το σοκολατούχο γάλα αρκετοί Αμερικανοί

stis-hpa-pisteuoun-oti-to-sokolatouxo-gala-paragetai-apo-kafe-agelades
Στις ΗΠΑ, αρκετοί πιστεύουν ότι το σοκολατούχο γάλα παράγεται από… καφέ αγελάδες

Την παντελή αποξένωση των Αμερικανών καταναλωτών από τις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων εκθέτει διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Καινοτομίας για την U.S. Dairy. Από την έρευνα, που αναδημοσιεύει η Washington Post, προκύπτει ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 7% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πιστεύει ότι το σοκολατούχο γάλα προέρχεται απευθείας από καφέ αγελάδες!

Πρακτικά, το παραπάνω ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το προϊόν που καταναλώνουν, καθώς αγνοούν ότι το σοκολατούχο γάλα αποτελείται από γάλα, κακάο και ζάχαρη, και όχι από… καφέ αγελάδες.

Είναι γεγονός ότι, εδώ και δεκαετίες, γνώστες των κλάδων της γεωργίας, της διατροφής και την εκπαίδευσης έχουν κάνει λόγο για ένα μεγάλο ποσοστό «αγροτικά αναλφάβητων» Αμερικανών. Ανθρώπων, δηλαδή, που δεν γνωρίζουν καν πού καλλιεργούνται τα τρόφιμα, αλλά και πώς αυτά φτάνουν στα καταστήματα, ή ακόμη και –στην περίπτωση του σοκολατούχου γάλακτος–, τι περιέχεται μέσα σε αυτά.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε αντίστοιχη έρευνα που είχε διεξαχθεί από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας κατά τη δεκαετία του ’90, είχε διαπιστωθεί ότι σχεδόν 1 στους 5 ανθρώπους δεν γνώριζαν ότι τα χάμπουργκερ φτιάχνονται από βόειο κρέας. Ακόμα περισσότεροι ήταν οι μη εξοικειωμένοι με βασικές αγροτικές γνώσεις, όπως –για παράδειγμα– ποιο είναι το σύνηθες μέγεθος των αγροκτημάτων στις ΗΠΑ και με ποιες τροφές τρέφονται τα κτηνοτροφικά ζώα.

Φυσικά, η άγνοια δεν γνωρίζει σύνορα. Παρόμοια «κρούσματα» έχουν επιβεβαιωθεί στην ΕΕ και την Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία καταναλωτές αγνοούν πλήρως την προέλευση βασικών προϊόντων που προμηθεύονται.