Από τα καράβια στα παζάρια της Ροδόπης

Από τα καράβια στα παζάρια της Ροδόπης
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Από το 1987 που γύρισε από τα καράβια ο Ορχάν Μουσταφά είναι αγρότης και επί 20 χρόνια παραγωγός κηπευτικών στην Αρίσβη Ροδόπης. Καλλιεργεί σε 100 στρέμματα όλα τα χειμερινά και θερινά λαχανικά και εμπορεύεται τα προϊόντα του στα παζάρια. Ο πατέρας και ο παππούς του ήταν κτηνοτρόφοι, αλλά ο ίδιος εγκατέλειψε γρήγορα την κτηνοτροφία για να στραφεί στη γη. «Καλλιεργώ περισσότερα στρέμματα και βγάζω λιγότερη παραγωγή, γιατί δεν χρησιμοποιώ λιπάσματα και φάρμακα. Το προϊόν που βγαίνει είναι καθαρό». Προτιμάει να πουλάει ο ίδιος τα προϊόντα, γιατί δίνει ένα ευρώ το ένα κηπευτικό, που ο έμπορος θα το πάρει 30 λεπτά.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή έφερε την κρίση στα παζάρια και, παρά τις χαμηλές τιμές των λαχανικών, έπεσε ψαλίδι στις αγορές. «Τα τελευταία δύο χρόνια, που η κρίση χτύπησε την τσέπη, δεν πάμε καλά. Ψωνίζουν λιγότερο, αλλά η πολυτέλεια δεν σταματάει, ούτε τα αυτοκίνητα ούτε τα κινητά. Μόνο η μαγειρική σταματάει», αναφέρει. Σοβαρό πλήγμα για τους παραγωγούς είναι οι κάρτες αλληλεγγύης που δίνουν την ευκαιρία στους κατόχους τους να ψωνίζουν από τα μάρκετ τα απολύτως αναγκαία.

■ Ο Ορχάν Μουσταφά είναι επί 20 χρόνια παραγωγός κηπευτικών στην Αρίσβη Ροδόπης.

■ Καλλιεργεί σε 100 στρέμματα όλα τα χειμερινά και θερινά λαχανικά.

■ «Καλλιεργώ περισσότερα στρέμματα και βγάζω λιγότερη παραγωγή, γιατί δεν χρησιμοποιώ λιπάσματα», μεταφέρει ο κ. Μουσταφά.

■ «Η πολυτέλεια δεν σταματάει. Μόνο η μαγειρική σταματάει», λέει.

■ Πουλάει ο ίδιος τα προϊόντα, γιατί δίνει ένα ευρώ το ένα κηπευτικό, που ο έμπορος θα το πάρει 30 λεπτά.

-Διαφήμιση-
Delegate