Από την Πέμπτη έρχονται τα ραβασάκια του φετινού ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες

Από την Πέμπτη έρχονται τα ραβασάκια του φετινού ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες
-Διαφήμιση-
Delegate

Ξεκινά από τις 18 Αυγούστου η σταδιακή ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Aπό την ίδια μέρα και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των εκκαθαριστικών, δεν θα λειτουργεί η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) για το 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις και η προθεσμία πληρωμής της α’ δόσης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

-Διαφήμιση-

Ειδικότερα, εν όψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι:

– Η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 18 Αυγούστου, στις 08:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016.

–  Οι εφαρμογές Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π. – Ε1), καθώς και η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2017, δεν θα είναι διαθέσιμες την ίδια ημέρα, μεταξύ 08:00 και 12:00.

Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2015), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δοκιμαστική εκκαθάριση του φόρου έβγαλε τον συνολικό λογαριασμό στα 3,344 δισ. ευρώ έναντι 3,342 δισ. ευρώ πέρυσι και αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική εκκαθάριση να οδηγήσει σε περαιτέρω μικρή αύξηση των συνολικών προσδοκώμενων εσόδων.

Από τους φόρους που θα βεβαιωθούν, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά την είσπραξη τουλάχιστον 2,650 δισ. ευρώ για φέτος, στόχος ο οποίος συμβαδίζει με εισπραξιμότητα της τάξης του 80%.

Ξανά στο λογαριασμό από του χρόνου τα αγροτεμάχια

Σημειωτέον, επίσης, ότι τα αγροτεμάχια τα οποία εξαιρέθηκαν φέτος από τον συμπληρωματικό φόρο στο παρά πέντε της φετινής εκκαθάρισης (με τον τρόπο αυτό συμμαζεύτηκε ο λογαριασμός κατά 230 εκατ. ευρώ), από το 2017 ξαναμπαίνουν στο κάδρο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών σύντομα οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να επικαιροποιήσουν το Ε9, ώστε να είναι δυνατή η εκκαθάριση του επομένου έτους.

Μέχρι του χρόνου όμως, υπάρχει ακόμα αρκετός καιρός. Επί του παρόντος, τρεις στους δέκα φορολογούμενους και ειδικότερα όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ιδιοκτήτες οικοπέδων ή ξενοίκιαστων σπιτιών και καταστημάτων αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις, θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι φουσκωμένο – για άλλους περισσότερο και για άλλους λιγότερο- σε σχέση με πέρυσι.

Για περίπου 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα κρύβει επιβαρύνσεις άνω των 50 ευρώ, επιπλέον 420.000 φυσικά πρόσωπα θα υποστούν πρόσθετη επιβάρυνση από 10 έως και 50 ευρώ ενώ 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έως και 10 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Για τους υπόλοιπους περίπου 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός θα είναι είτε λίγο μειωμένος, είτε αμετάβλητος σε σχέση με τον περυσινό.

(Με στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr)