Από το 2017 ανακουφίζονται από το ηλεκτρικό ρεύμα Ροδίτες γεωργοί

Από το 2017 ανακουφίζονται από το ηλεκτρικό ρεύμα Ροδίτες γεωργοί
-Διαφήμιση-
Delegate

Από την ερχόμενη χρονιά πρόκειται να είναι έτοιμο το δεύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο, που αναμένεται ν΄ ανακουφίσει γεωργούς κι επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Το νησί τροφοδοτείται από το σταθμό  παραγωγής 209 Μεγαβάτ στη Σορωνή και είναι υπό κατασκευή στη νότια Ρόδο στη θέση Πίσω Κάμπος , ο νέος σταθμός 115 Μεγαβάτ, ο οποίος δεν είναι ακόμη σε λειτουργία.

Το νησί, που φημίζεται για τα κρασιά του , παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών. Ο αμπελώνας της Ρόδου θεωρείται από τους πιο σημαντικούς σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι πολλές περιοχές έχουν μείνει εκτός, λόγω της τουριστικής οικιστικής δόμησης. Μάλιστα κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους η Ρόδος ήταν από τα νησιά με τη μεγαλύτερη παραγωγή ζάχαρης, μετά την Κύπρο.

Ο νέος σταθμός είναι 115 μεγαβάτ, ανακοίνωσε ο Γιάννης Κοπανάκης, γενικός διευθυντής παραγωγής της ΔΕΗ, στη Βουλή και εκτίμησε πως θα λύσει το θέμα της ισχύος το καλοκαίρι. Όπως εξήγησε, η αποδιδόμενη ισχύς θέρους στη Ρόδο από 230 περίπου Μεγαβάτ  απομειώνεται στη συνέχεια σε 209 Μεγαβάτ.

-Διαφήμιση-

Η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται κυρίως λόγω τουριστικών δραστηριοτήτων και δευτερευόντως λόγω γεωργικών δραστηριοτήτων. Ο σχεδιασμός του έργου, εξήγησε,  στοχεύει στη σταδιακή έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των εγκαταστάσεων στις αρχές του 2017.

Όσον αφορά τη Ρόδο, ο νέος σταθμός περιλαμβάνει 7 τετράχρονες μηχανές εσωτερικής καύσης, με συνολική καθαρή ισχύ 115 MW. Το καύσιμο είναι μαζούτ χαμηλού θείου, αλλά υπάρχει και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου, παράλληλα κατασκευάζονται και οι αναγκαίες διασυνδέσεις από πλευράς του δικτύου.

Οι κύριες εγκαταστάσεις αναπτύσσονται σε μια περιοχή πιο μέσα στην ενδοχώρα, λίγα χιλιόμετρα από την ακτή, στη θέση Πίσω Κάμπος και έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε ένα βαθμό πάνω από το 75%. Στην παράκτια ζώνη αναπτύσσονται οι εγκαταστάσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δουλεύονται, γιατί, όπως εξήγησε ο κ.Κοπανάκης, έτσι απαιτούσαν οι περιβαλλοντικοί όροι να έχει προχωρήσει, σχεδόν να φθάνει στο στάδιο του οποίου είναι τώρα, δηλαδή, οι εργασίες πάνω και στην συνέχεια να ακολουθήσουν οι εργασίες κάτω και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Δεκέμβρη του 2016.

Άννα Στεργίου