Aμύγδαλο: Αποδίδει καρπούς η πρώτη ομάδα παραγωγών από τον ΑΣ Ελασσόνας

Τους πρώτους καρπούς της απόφασης να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να εμπορευτούν υπό καλύτερους όρους το προϊόν τους αρχίζουν να δρέπουν οι καλλιεργητές αμυγδάλου της Ελασσόνας.

Aμύγδαλο: Αποδίδει καρπούς η πρώτη ομάδα παραγωγών από τον ΑΣ Ελασσόνας
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η νεότευκτη ομάδα παραγωγών ξηρών καρπών, που δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο υπό τη σκέπη του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, κατάφερε πρόσφατα να κλείσει συμφωνία με γνωστό έμπορο για απορρόφηση της φετινής παραγωγής αμυγδάλου σε τιμή 2,60 ευρώ το κιλό (κόκαλο). Όπως λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ζήσης Τσιόγκας, η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από τα 2 ευρώ το κιλό που, κατά μέσο όρο, πούλησαν τη δική τους σοδειά οι περισσότεροι παραγωγοί της περιοχής.

Σε μια δύσκολη χρονιά για το προϊόν, με τους εμπόρους και τις μεταποιητικές εταιρείες να βρίσκουν πάτημα, όπως έγραψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ η «ΥΧ», στη μεγαλύτερη προσφορά για να πιέσουν τις τιμές, η εξέλιξη αυτή αποτελεί, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, την καλύτερη απόδειξη για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι καλλιεργητές, όταν συνασπίζονται σε υγιή συλλογικά σχήματα με σύγχρονη επιχειρηματική λογική. «Πρόκειται για την πρώτη ομάδα παραγωγών στο αμύγδαλο που δημιουργήθηκε στη χώρα μας», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι «τα θεμέλιά της μπήκαν πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν δημιουργήθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελασσόνας από τα ‘‘σπλάχνα’’ της παλιάς Ένωσης».

-Διαφήμιση-

Ένα από τα πρώτα μελήματα του νέου συνεταιρισμού ήταν να στηθεί μια ομάδα για τους ξηρούς καρπούς και δη για το αμύγδαλο, δεδομένου ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια, στην οποία η περιοχή μας έχει να ‘‘επιδείξει’’ από τις μεγαλύτερες εκτάσεις στη χώρα», εξηγεί ο γεωπόνος της ομάδας, Στέργιος Νάνος. Το εγχείρημα ξεκίνησε με μια «μαγιά» 15 παραγωγών, πλέον όμως έχει φτάσει να αριθμεί 40, ενώ, βάσει του ενδιαφέροντος που εισπράττει ο συνεταιρισμός από πλήθος καλλιεργητών τις τελευταίες ημέρες θεωρείται σίγουρο ότι του χρόνου ο αριθμός θα αυξηθεί. «Είναι θετικό ότι όλο και περισσότεροι παραγωγοί θέλουν να συμμετάσχουν, όμως προσπαθούμε να είμαστε επιλεκτικοί και να προχωράμε με προσεκτικά βήματα», σημειώνει ο κ. Νάνος.

Η φετινή συγκομιδή έφτασε τους 80 τόνους από συνολικά 400 στρέμματα και αγοράστηκε στο σύνολό της από εμπορική εταιρεία, η οποία τα συσκευάζει για να τα διαθέσει στη συνέχεια σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, όπως η Σκλαβενίτης και η ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ μικρές ποσότητες κατευθύνονται στο εξωτερικό.

Πλώρη για συσκευαστήριο

Το επόμενο βήμα της ομάδας θα είναι, όπως εξηγεί ο κ. Νάνος, η δημιουργία ιδιόκτητης μονάδας συσκευασίας και τυποποίησης με σπαστήρα, έργο που σχεδιάζεται να ενταχθεί στις δράσεις του νέου ΠΑΑ. «Έχουμε ήδη καταρτίσει επιχειρησιακό πρόγραμμα που το τροποποιούμε, γιατί έχει αυξηθεί ο τζίρος της ομάδας», υπογραμμίζει ο γεωπόνος του ΑΣ Ελασσόνας, συμπληρώνοντας ότι σημαντικές πρωτοβουλίες αναμένονται και στο καρύδι, καθώς δύο μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν 150 στρέμματα και οι εκτάσεις βαίνουν αυξανόμενες.

-Διαφήμιση-
Delegate