Αποστόλου: Η διαχείριση μισθώσεων αγροτεμαχίων αποξηραμένων λιμνών περνά στον ΟΔΙΑΓΕ

Προς αξιοποίηση οι σχολάζουσες γαίες της Εκκλησίας ώστε να εξασφαλισθούν νέες θέσεις εργασίας
-Διαφήμιση-
Delegate

Παράταση των συμβάσεων μισθώσεων των αγροτεμαχίων μέχρι τον Οκτώβρη του 2017, για τους αγρότες, που καλλιεργούν χωράφια σε αποξηραμένες εκτάσεις των άλλοτε λιμνών Αγουλινίτσας και  Μουριάς του νομού Ηλείας, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτή θα είναι η τελευταία. 

Το θέμα έθεσε με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υφυπουργός Γεωργίας, Γιάννης Κουτσούκος. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αγρότες από τις παλιές 12 τοπικές κοινότητες καλλιεργούν  εδώ και 40 χρόνια στις περιοχές αυτές αλλά έχουν μείνει πρακτικά στον αέρα καθώς η παράταση για τις μισθώσεις ακινήτων έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2016.

Με βάση την πράξη του υπουργικού συμβουλίου 97 /1995  οι εκτάσεις κατανέμονται σε αυτούς κι εκεί καλλιεργούν κτηνοτροφικά φυτά, βιομηχανική ντομάτα, αραβόσιτο, φιστίκι αραχίδα κ.ά.

-Διαφήμιση-

Ο κ. Κουτσούκος αναφέρθηκε στην αγωνία των ανθρώπων αυτών , διότι πρέπει να προετοιμάσουν τα χωράφια αλλά δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καθώς δεν ξέρουν αν θα είναι σε αυτά ή όχι την επόμενη μέρα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου σημείωσε ότι όντως θα πάρουν παράταση μισθώσεων οι αγρότες , η οποία θα είναι για ένα χρόνο αλλά υποστήριξε πως δεν πρόκειται να γίνει απευθείας παραχώρηση.

Ξεκαθάρισε πως μετά τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ)  οι εκτάσεις των αποξηραμένων περιοχών θα υπαχθούν σε αυτόν, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισής τους. 

«Η διαχείριση αυτών των ακινήτων θα γίνει πραγματικά με το ν.4061/2012, ορισμένα από τα άρθρα του οποίου, λογικό είναι να επανεξεταστούν ανάλογα με τα προβλήματα που θα προκύψουν, για να μπορέσουμε να τα λύσουμε. Όμως, ήδη ο συγκεκριμένος νόμος δίνει στους αγρότες, που σήμερα κάνουν χρήση των συγκεκριμένων εκτάσεων, αυξημένα μόρια για να μπορούν έτσι να διεκδικήσουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά ξεκαθάρισε πως η κυριότητα των εκτάσεων αυτών  παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο και πως αυτή η παράταση για τις μισθώσεις θα είναι η τελευταία.