Aποστόλου: Ωφελημένη η πλειοψηφία των αγροτών από φορολογικό-ασφαλιστικό

Aποστόλου: Ωφελημένη η πλειοψηφία των αγροτών από φορολογικό-ασφαλιστικό
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

«Το 85% έως 90% των αγροτών δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω», επανέλαβε από το βήμα της Βουλής, στην Ολομέλεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ημέρα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δέχτηκε τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο – έκτρωμα» , «αντιπαραγωγικό», «αντιαναπτυξιακό», και κυρίως της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ «μη βιώσιμο» το χαρακτήρισε το ΠΟΤΑΜΙ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν δεκτές κάποιες βελτιώσεις κυρίως νομοτεχνικού χαρακτήρα από την πλευρά του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου ενώ η  τροπολογία των Τσακαλώτου – Αλεξιάδη στάθηκε αφορμή για νέες εντάσεις στο ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Στην τροπολογία τονίζεται για τους αγρότες πως «ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του πυλώνα Ι της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής , όπως αυτές ορίζονται μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ , οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις. Οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους δεν περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο κ.Αποστόλου υποστήριξε  ότι οι περισσότερες φορολογικές δηλώσεις των αγροτών, δεν υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ. «Καταφέραμε το αγροτικό, καθαρό αφορολόγητο εισόδημα για τον αγρότη να είναι στα 9.100 για μια μέση οικογένεια», ανέφερε μεταξύ άλλων, εννοώντας για οικογένεια με δυο παιδιά. 

«Ειδικά για  τον αγροτικό χώρο με το ν/σ,  που συζητάμε παύει ο αγρότης να είναι πολίτης β΄ κατηγορίας. Είναι ιστορική η σημερινή ημέρα γιατί υλοποιούνται γι αυτόν δύο βασικές ρυθμίσεις, η καθιέρωση ατομικού φορολογητέου εισοδήματος και η διασφάλιση της κατώτερης εθνικής σύνταξης.  Με  το συνδυασμό δε των ρυθμίσεων που φέρνουμε στο ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, πράγμα που και οι ίδιοι είχαν ζητήσει με τις κινητοποιήσεις τους, όχι μόνον επιπτώσεις δεν υπάρχουν αλλά θα βγει  και ωφελημένο το 90% των αγροτών» , τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Τι βρήκαμε στο φορολογικό; Το ν. 4172/13, που ψηφίσατε ως συγκυβερνώντες  Ν.Δ. και  ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα εισοδήματα  θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 13%, δηλαδή  για το καθαρό εισόδημα που δηλώθηκε για  το 2014 ύψους 1,33 δις συν 2,6 δις οι ενισχύσεις   οι αγρότες θα πλήρωναν το 2015 φόρο    511 εκατ. ευρώ, ενώ με την παρέμβασή μας, με το ν.4328/15   για το αφορολόγητο των ενισχύσεων μέχρι 12.000 ευρώ , πλήρωσαν  225 εκατ. Ευρώ».

Ο κ.Αποστόλου υποστήριξε πως βάσει της τροπολογίας Τσακαλώτου φορολογητέο εισόδημα θεωρούνται οι βασικές ενισχύσεις αλλά μένουν εκτός φορολόγησης η πράσινη ενίσχυση,  οι συνδεδεμένες ενισχύσεις  και οι αγροτικές αποζημιώσεις και στο απυρόβλητο μένουν οι ενισχύσεις από τον δεύτερο πυλώνα. Και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν εξειδικεύσεις με υπουργικές αποφάσεις.

Αντιδράσεις από τη μείζονα αντιπολίτευση

Αντίθετη άποψη και με έντονο τρόπο εξέφρασαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε πως με το νέο νομοσχέδιο οι αγρότες θα φορολογηθούν με 27,2%.

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ , Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος και Κορινθίας, Χρήστος Δήμας έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών, τόνισαν πως ουδέποτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να φορολογούνται οι επιδοτήσεις. Ο κ.Μπουκώρος κατέθεσε μάλιστα σχετικό έγγραφο κι υποστήριξε πως «βρέχει μνημόνια». Βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως οι αγρότες θα πληρώσουν κοντά στο 1 δις ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά στους αγρότες έκανε μεταξύ άλλων κι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος , ο οποίος υποστήριξε ότι:

  • Επέρχεται αύξηση κοντά στο 300% στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
  • Αυξάνονται οι εισφορές Υγείας από 2,5% που είναι σήμερα στο 7%.
  • Η εθνική σύνταξη  των 384 ευρώ θα καταβληθεί στους αγρότες μετά το 2031
  • Καταργείται η αυτοτέλεια του ΟΓΑ
  • Με νυχτερινή τροπολογία μπαίνει χέρι από το 1ο ευρώ στις επιδοτήσεις.

Άννα Στεργίου

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Την εκτίμηση ότι ο συνδυασμός ασφαλιστικού-φορολογικού βγάζει ωφελημένη τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο Βαγγέλης Αποστόλου.

«Με τον συνδυασμό των ρυθμίσεων που φέρνουμε στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό όχι μόνο δεν υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά θα βγει ωφελημένο το 90% των Ελλήνων αγροτών», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου.

Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για τον αγρότη» και σημείωσε ότι για πρώτη φορά καθιερώνεται ατομικό αφορολόγητο εισόδημα και ο αγρότης λαμβάνει την κατώτερη εθνική σύνταξη. «Με το νομοσχέδιο που συζητάμε ο αγρότης παύει να είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε και άλλες μάχες, πολλές μάχες, δύσκολες μάχες. Έχουμε τη δύναμη και τη γνώση και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός με την ψήφο του σε εμάς έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα στο δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να ανοιχτεί μετά την αξιολόγηση».

Ολόκληρη η ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου στη Βουλή: 

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στη Βουλή για Ασφαλιστικό – Φορολογικό – Συμφωνία

Καλό είναι αγαπητοί συνάδελφοι να θυμόμαστε ότι πήγαμε στις εκλογές του Σεπτέμβρη, έχοντας υπογράψει μαζί με σας που στηρίζετε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, μια συμφωνία, της οποίας το τελευταίο μέρος εξειδικεύουμε σήμερα.

Ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του εμάς εξουσιοδότησε να την υλοποιήσουμε κι όπως είχαμε δεσμευτεί το κάνουμε με όσο γίνεται ηπιότερες επιπτώσεις.

Ειδικά για τον αγροτικό χώρο με το ν/σ που συζητάμε παύει ο αγρότης να είναι πολίτης β΄ κατηγορίας. Είναι ιστορική η σημερινή ημέρα γιατί υλοποιούνται γι αυτόν δύο βασικές ρυθμίσεις, η καθιέρωση ατομικού φορολογητέου εισοδήματος και η διασφάλιση της κατώτερης εθνικής σύνταξης. Με το συνδυασμό δε των ρυθμίσεων που φέρνουμε στο ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, πράγμα που και οι ίδιοι είχαν ζητήσει με τις κινητοποιήσεις τους, όχι μόνον επιπτώσεις δεν υπάρχουν αλλά θα βγει και ωφελημένο το 90% των αγροτών.

Τι βρήκαμε στο φορολογικό; Το ν. 4172/13, που ψηφίσατε ως συγκυβερνώντες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 13%, δηλαδή για το καθαρό εισόδημα που δηλώθηκε για το 2014 ύψους 1,33 δις συν 2,6 δις οι ενισχύσεις οι αγρότες θα πλήρωναν το 2015 φόρο 511 εκατ. ευρώ, ενώ με την παρέμβασή μας, με το ν.4328/15 για το αφορολόγητο των ενισχύσεων μέχρι 12.000 ευρώ , πλήρωσαν 225 εκατ. ευρώ.

Μην μου πείτε ότι δεν θα φορολογούσατε τις ενισχύσεις γιατί τόσο η σχετική Κοινή Απόφαση των Υπουργών Κουσελά και Σκανδαλίδη, όσο και οι διευκρινίσεις σχετικής Εγκυκλίου της κ. Σαβαϊδου αναφέρουν τις αγροτικές ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις ως κέρδη για το προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος (καταθέτω τα σχετικά έγγραφα).

Για τα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016 δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με όσα ισχύουν, και συνεπώς η επιβάρυνση των αγροτών θα είναι η ίδια, δηλαδή 225 εκατ. ευρώ, αντί των 511 εκατ. αν ίσχυε η δική σας ρύθμιση.

Αν, δε, αποδεχόμασταν τη συμφωνία του Ιουλίου τότε η κατάσταση θα ήταν χειρότερη γιατί θα είχαμε τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ όλων των εισοδημάτων του χώρου με 20 και 26%.

Τι κάνουμε με τη σημερινή ρύθμιση;

Καθιερώνουμε ατομικό καθαρό αφορολόγητο, που για τη μέση αγροτική οικογένεια, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά το εισόδημα αυτό ανέρχεται στα 9.100 ευρώ και με τη προσθήκη ενός μέσου ποσού 1.900 από το 50% των ενισχύσεων, που δεν φορολογούνται, ανέρχεται στα 11.000 ευρώ. Οι μη φορολογούμενες ενισχύσεις είναι το 90% του «πρασινίσματος» και των συνδεδεμένων και το 100% της εξισωτικής και των γεωργοπεριβαλλοντικών, συνολικά 1,1 δις ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το 90% των αγροτών που δηλώνει εισόδημα μέχρι 11.000 ευρώ δεν θα πληρώσει φόρο ούτε ένα ευρώ, ενώ με τα ισχύοντα θα πλήρωνε 1.430 ευρώ.

Ασφαλιστικό

Κατ’ αρχήν ποτέ ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε για αυτονομία του ΟΓΑ, για μεταβατικότητα μίλησε. Σήμερα ο ΟΓΑ αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από το ασφαλιστικό άλλων κλάδων.

Το 90% των δαπανών του, 3,35 δις το χρόνο, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ταυτόχρονα 350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα τους διευκολύνουμε με μια μακροχρόνια ρύθμιση, ενώ η Ν.Δ. πρότεινε την παρακράτησή τους από τις κοινοτικές ενισχύσεις.

Όμως χρειάζεται αλλαγές, κι αυτές που προτείνουμε επιφυλάσσουν ένα ευνοϊκό – σε σχέση με άλλους κλάδους – πλαίσιο.

Λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος, αλλά και το γεγονός ότι στην ίδια την αγροτική εκμετάλλευση είναι πιθανόν να απασχολούνται, εκτός από τον αγρότη, η σύζυγος και ένα ή περισσότερα τέκνα. Έτσι προνοούμε τα ακόλουθα για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ ή τους ασκούντες ασφαλιστέο στον ΟΓΑ επάγγελμα:

Η εισφορά για σύνταξη, υγεία και αγροτική εστία προβλέπουμε να αυξάνεται σταδιακά σε ένα βάθος χρόνου από 1.7.2015 μέχρι και την 1.1.2022, οπότε και θα φτάσει στο ποσοστό 27% (20%για τη σύνταξη, 6,95% για την ασθένεια και 0,2% για την υγεία) στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

Ορίζεται, μάλιστα, αποκλειστικά και μόνο για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, κατώτατο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα που αναλογεί στο 70% του ισχύοντος κατώτατου βασικού μισθού, που σήμερα ανέρχεται σε 410 ευρώ το μήνα . Αυτό που προκύπτει είναι ότι η μηνιαία εισφορά από τα 93 ευρώ του 2015, θα ανέλθει το 2022 στα 112 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 19 ευρώ το μήνα και σημαίνει ότι οι εισφορές από 1084 ευρώ το χρόνο θα ανέλθουν στα 1338 ,δηλαδή θα έχουμε μια αύξηση σε 6 χρόνια 228 ευρώ ( 20%).

Που είναι λοιπόν ο τριπλασιασμός που ισχυρίζεστε;

Κι αυτές τις εισφορές θα τις πληρώνει περίπου το 85% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Έτσι αντί μιας σημερινής σύνταξης των 158 ευρώ, που το 2027 θα γίνει 0 ευρώ, ο αγρότης θα παίρνει μια εθνική σύνταξη 384 ευρώ, συν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα που θα εξασφαλίσει ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπαιρνε με τις ισχύουσες διατάξεις του ΟΓΑ.

Και σ’ αυτούς τους αγρότες, ενώ αντιστοιχούσε 640 ευρώ φόρος, με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, ενώ για την ασφάλισή τους πληρώνουν επιπλέον 228 ευρώ, δηλαδή κερδίζουν και 412 ευρώ το χρόνο.

Άρα λοιπόν για όλους τους αγρότες που καλύπτονται από το αφορολόγητο δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση. Αυτή τη διαπραγμάτευση κάναμε εμείς κι αυτά διασφαλίσαμε για αγρότες. Μπορεί μερικούς να τους κουράζουν οι αριθμοί …όμως την αλήθεια μόνον αυτοί οι αριθμοί την τεκμηριώνουν.

Και δυο λόγια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε, εσείς συνάδελφοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τα υπόλοιπα προβλήματα του αγροτικού χώρου. Θα σταθώ μόνο στην περίπτωση των συνεταιρισμών, που αφορά και τους δυο σας.

Είναι τα γνωστά πακέτα Μωραΐτη και Κοντού 1993, 1996. Από το 2002 γνωρίζατε την απόφαση της Επιτροπής για τις παράνομες ενισχύσεις τους με 500 εκατ. ευρώ και δεν κάνατε τίποτα.

Παραπληροφορούσατε μάλιστα τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να μη διαπραγματευτείτε και να μην προκύψει ούτε ένα ευρώ ελάφρυνση. Και γι αυτή σας τη συμπεριφορά να είστε σίγουροι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες.

Aκούστε αγαπητοί συνάδελφοι την ωμότητα και τον κυνισμό με τον οποίο συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε στη Βουλή κατά την πρόσφατη συζήτηση του νόμου για τους συνεταιρισμούς στο συγκεκριμένο θέμα. Είπε: «Γιατί ευθύνονται οι συνεταιρισμοί; Δεν τα έδωσαν οι κυβερνήσεις αυτά; Από το 1993 μέχρι σήμερα δεν πλήρωσε αυτές τις ανακτήσεις η ελληνική πολιτεία. Αν τις πληρώσετε τώρα, η ευθύνη είναι καθαρά δική σας».

Πέστε μου σας παρακαλώ, αγαπητοί συνάδελφοι, τι μπορεί να συμπεράνει κάποιος όταν ακούει τέτοιες τοποθετήσεις; Έτσι πολιτευόσασταν και φτάσατε τη χώρα ως εδώ. Αλλά τι μπορεί να περιμένεις από αυτούς που ενώ ασκούσαν την προεδρία της Ε.Ε. το 2014, την ίδια ώρα ξεπουλιόταν η φέτα, – η σημαία των γεωγραφικών ενδείξεων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε.-, σε τρίτες χώρες κι αυτοί δεν το πήραν χαμπάρι.

Χωνέψτε το επιτέλους ότι ο λαός, με την ψήφο του, σε εμάς έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα στο δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να ανοιχτεί , μετά την αξιολόγηση μπροστά μας.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε κι άλλες και δύσκολες μάχες. Έχουμε τη δύναμη και τη γνώση και θα τα καταφέρουμε.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

-Διαφήμιση-
Delegate