Απόσυρση των τρακτέρ από τα τελωνεία ζητούν τα Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης

Αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ζητούν τα επιμελητήρια

Να αποσύρουν τα τρακτέρ τους από τα τελωνεία καλούν τους αγρότες τα επαγγελματικά και βιομηχανικά Επιμελητήρια της πόλης, όπως και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) ζητά από τους αγρότες να δείξουν αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των επιχειρήσεων, “σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας”. Παράλληλα καλεί την Πολιτεία να επιδιώξει, μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, την επίλυση των προβλημάτων τους, “διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων”.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΒΕΘ, ο αποκλεισμός τελωνείων και εθνικών οδών “φέρνει αντιμέτωπες τις ήδη βαρύτατα δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις – μέλη του επιμελητηρίου και ιδιαίτερα τις εξαγωγικές, με πρόσθετα σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών και στη διακίνηση των προϊόντων τους, τα οποία θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ίδια τους την ύπαρξη. Επιπλέον, ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός του τελωνειακού σταθμού των Ευζώνων από τα τρακτέρ των αγροτών, προκαλεί τη συσσώρευση πρώτων υλών, που προορίζονται για τις βιομηχανίες γειτονικής χώρας, στα κρηπιδώματα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με άμεσο κίνδυνο την εξάντληση κάθε επιπλέον αποθηκευτικής ικανότητας σε αυτά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή προορισμού πλοίων που μεταφέρουν πρώτες ύλες και άλλα εμπορεύματα, με οδυνηρές συνέπειες για την αξιοπιστία του λιμανιού της πόλης και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή καθώς στα μέσα Μαρτίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση του λιμανιού”.

Αντίστοιχη ανακοίνωση είχε εκδώσει προ ημερών η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), επισημαίνοντας ότι “μαζί με όλα τα επιχειρηματικά αντικίνητρα, όπως είναι κατεξοχήν η παράλογη υπερφορολόγηση που απειλεί άμεσα την οικονομία, επανέρχεται και ο εφιάλτης των απεργιακών κινητοποιήσεων των αγροτών. Μετά τις παρατεταμένες κινητοποιήσεις πριν περίπου ένα χρόνο, οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με το σοβαρό αυτό πρόβλημα που εμφανίστηκε και πάλι στην προμήθεια πρώτων υλών και στη διακίνηση προϊόντων στο εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Για ορισμένα μάλιστα προϊόντα και κυρίως τα αγροτικά οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες, λόγω του ευπαθούς χαρακτήρα τους, με άμεσο κίνδυνο της φθοράς και καταστροφής τους”. Με την ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΣΕΒΕ καλούσε κυβέρνηση κι αγρότες “να αναζητήσουν με σύνεση και ψυχραιμία μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο την καλύτερη δυνατή λύση, με ανοιχτούς όμως δρόμους”.

‘Εκκληση στους αγρότες, να μην προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμων, συνοριακών σταθμών κι αεροδρομίων, απεύθυνε προ ημερών με ανακοίνωσή της και η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Με ομόφωνο ψήφισμα του, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΕΘ, στη χθεσινή συνεδρίαση του τονίζει ότι “οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται, γιατί με τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης οδηγούνται σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες […] Ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους ενέταξε στις τάξεις στις οποίες επιτίθεται, δεν τους βάζει στο απυρόβλητο. Τους καλούμε να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα προκαλούσε πρόσθετα προβλήματα σε άλλες επαγγελματικές τάξεις”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)